Dünyanın İlk Yapay Enerji Adası İçin Tuşa Basıldı

Ülkelerin enerji talebi sürekli bir artış göstermekte ve yeni enerji sistemlerine olan ihtiyaç giderek artmakta. Bu bağlamda, dünyanın ilk yapay enerji adası, gerekli çevresel izinleri alarak hayata geçirildi.

Enerji alanındaki gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Günümüzde, santral tipi sistemlerin modası geçmiş durumda ve gelecekte enerji adalarının etrafında dönmesi bekleniyor. Bir süredir proje bazında ilerleyen dünyanın ilk yapay enerji adası ise gerekli çevresel izinleri kısa bir süre önce alarak önemli bir adım attı. Belçika açıklarında kurulacak olan bu enerji adası için ise her şey artık hazır durumda.

Yapay Enerji Adası İçin Kritik Adım

Princess Elisabeth Adası, açık deniz rüzgar çiftliklerini Belçika anakarasına bağlayacak ve aynı zamanda İngiltere ve Danimarka ile gelecekteki ara bağlantılar için bir merkez olarak hizmet verecek deniz üzerinde inşa edilecek bir elektrik şebekesi olarak faaliyet gösterecek. Belçika’nın elektrik iletim sistemi operatörü olan Elia Group, bu projenin geliştiricisi konumunda ve firma, inşaat için izin başvurusunda bulunarak bu yılın başında projeyi başlattı. Onay alındıktan sonra inşaatın Mart 2024’te başlaması ve Ağustos 2026’ya kadar tamamlanması hedeflenmekte.

Princess Elisabeth Adası, Kuzey Denizi’nde, Belçika kıyılarının yaklaşık 45 km açığında kurulacak ve gelecekteki 3,5 gigawatt (GW) açık deniz rüzgar çiftliğinin bir parçası olacak. Dünyanın ilk yapay enerji adası, denizaltı kabloları aracılığıyla rüzgar türbinlerinden enerji toplayacak ve ardından yüksek voltajlı elektriğe dönüştürülerek hem Belçika anakarasına hem de diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak. Enerji adası, hem doğru akım (HVDC) hem de alternatif akım (HVAC) teknolojilerini birleştirecek.

Prenses Elisabeth Adası’nın 2030 yılına kadar tüm rüzgar çiftliklerine ve anakaraya tamamen bağlanması bekleniyor. Projeye aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz:

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım