DSÖ, iklim değişikliğinin günümüzde tehdit olmaktan çıkıp gerçeğimiz olduğunu ve değişim adımlarının en hızlı şekilde atılmasının önemini vurgulayan çağrıda bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COP28 öncesinde tamamen insan sağlığına öncelik verilmesini ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeye yönelik ulusal ilerleme sağlamak için gerekli uygulamaları barındıran 2023 yıl değerlendirmesi başlıklı bir açıklama yayımladı.
İklim değişikliğinin doğrudan insan sağlığına tesir ettiğini vurgulayan açıklamada, “Aşırı iklim değişikliklerinin sebep olduğu hastalıkların yanı sıra aşırı sıcaklık ve hava kirliliği kaynaklı kalp damar ve solunum yolu hastalıklarındaki artış neticesinde, iklimin değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri kaçınılmaz” ifadeleri kullanıldı.
Ülkelerin Finansman Durumları Kritik Önem Taşıyor
Açıklamada “Ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlama ve bununla mücadele için azaltım eylemlerine katılma yeteneği, büyük ölçüde mali kapasitelerine bağlıdır. İklim değişikliğiyle ilgili eylemleri finanse edecek kaynaklara sahip olmayan ülkeler, genellikle iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız olanlardır.” ifadeleri yer aldı.
İklim Değişikliğinde “Kırmızı Alarm” Dönemi
Açıklamada görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, insanların ve dünyanın sağlığının birbirine bağlı olduğuna dikkat çekerek yıllardır verilen vaatlerin ardından her ikisini de korumak için acilen harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Ghebreyesus, “Yalnızca sağlıkla ilgili sonuçlara dayalı iklim politikaları, hayat kurtarmak, hastalıkları önlemek, daha sağlıklı ve adil toplumlar inşa etmek için gereken eylemlerle sonuçlanacaktır” dedi.