Dolap, yayınladığı Sürdürülebilirlik Etki Raporu ile ikinci el alışverişin çevresel ve ekonomik faydalarını detaylandırıyor.
Rapora göre, platform üzerinden yapılan alışverişler sayesinde Türkiye’de her yıl 15 milyondan fazla ürün yeniden kullanıma kazandırılıyor. Bu döngüsel tüketim, hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli katkılar sağlıyor.
204 Bin Ton Karbon Tasarrufu
Dolap, her yıl 204 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonunun önlenmesine yardımcı oluyor. Bu miktar, Edirne’den Kars’a yapılacak 3 milyon uçak seferine ya da dünyanın etrafını otomobille 28 bin kez dolaşmaya denk geliyor. Bu sayede, ikinci el ürün kullanımıyla karbon ayak izinin önemli ölçüde azaltılmasına katkıda bulunuluyor.
50 Milyon Metreküp Su Tasarrufu
Dolap üzerinden yapılan satışlar, yeni ürün üretiminin önüne geçerek yılda 50 milyon metreküp su tasarrufu sağlıyor. Bu miktar, 20 bin olimpik havuzu dolduracak kadar suya denk geliyor ve sürdürülebilir su yönetimi açısından önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor.
Dolap, ikinci el ürünlerin tercih edilmesi sayesinde her yıl 10 bin ton hammadde tasarrufu sağlıyor. Rapora göre, 1010 ton metal, 2 bin 716 ton plastik ve 7 bin ton tekstil hammadde olarak kullanılmaktan kurtarılarak, diğer ihtiyaçlarda değerlendirilmek üzere kaynak haline geliyor.
Platform, sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük fayda sağlıyor. Dolap, 254 bini aşkın kadının ana gelir kaynağına dönüşmüş durumda. Bu sayede, ev ekonomisi güçlenirken, tüketiciler de bütçelerine uygun ürünlere kolayca erişim sağlıyor.