Depremzedeler için Psikolojik Destek Sağlayan Kurum ve Uygulamalar

Afet bölgesindeki depremzedelerin çoğu, fiziksel olarak zarar gördükleri gibi psikolojik açıdan da zor bir dönemden geçiyor. Afetzedelere gönüllü olarak psikolojik destek hizmeti sağlayan kurum ve uygulamalardan bazıları: YEDAM, Hiwell, Terapi Koltuğu ve Evimdeki Psikolog.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Psikososyal Destek Hattı

Yeşilay tarafından depremzedelere psikososyal destek sağmak amacıyla hayata geçirilen Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Psikososyal Destek Hattında 258 klinik psikolog ve 125 sosyal hizmet uzmanı yer alıyor.

444 98 01 numaralı hat üzerinden ulaşılan hat ile ihtiyaç duyan kişiler psikolojik destek alabiliyor. İlk görüşmeden sonra bireyin ihtiyaçları doğrultusunda görüşmeler planlanıyor ve uzmanın yönlendirmesiyle süreç başlamış oluyor.

Hiwell

Online terapi ve psikolojik danışmanlık platformu Hiwell, uzman psikologlardan oluşan bir gönüllü ekibi kurdu. Özellikle psikolojik desteğe en çok ihtiyaç duyan kişilere ulaşmayı hedefleyen Hiwell, psikososyal desteği online olarak yürütmeyi planlıyor. Depremden etkilenen kişiler, web sitelerinde sağ üstte bulunan “Başvur” butonuna yönelerek taleplerini bildirebiliyorlar.

Uygulamanın aynı zamanda “Askıda Psikolojik Destek” projesi de bulunuyor. Kişiler, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan ancak erişme imkânı olmayan kişilere psikolojik destek yardımı ulaştırabiliyor.

Hiwell’e ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Terapi Koltuğu

Terapi Koltuğu oluşumuna bağlı gönüllü psikologlar, depremzedelere ve afet bölgesine yardım için giden gönüllülere ücretsiz olarak psikolojik destek sağlıyor. Psikologlar, uygulama vasıtasıyla danışanlarına görüntülü olarak destek verebilecek.

Terapi Koltuğu’nun ücretsiz deprem desteği için tıklayabilirsiniz.

Evimdeki Psikolog

Evimdeki Psikolog uygulaması da deprem bölgesindekilere ücretsiz destek sağlayacağını duyuran platformlardan biri. Sosyal medyalarında şu duyuru yer alıyor:

 “Arama kurtarma çalışmalarından sağ çıkarak güvenli bölgeye alınan birçok kişi uyku, titreme, uyku bölünmesi, iştahsızlık ve yoğun kaygı ile tarafımıza başvurmaktadır. En önemlisi de ebeveynlerin çocuklara yaşanan felaketi nasıl aktaracaklarını bilememesi. Bizler bu kapsamda gönüllü psikologlarımızla birlikte gelen taleplere destek vermeye çalışıyoruz. Siz de benzer şeyleri yaşıyorsanız kendiniz ya da yakınlarınız için profildeki formu doldurarak ücretsiz psikolojik destek alabilirsiniz.”

Forma ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Ayrıca Yerli online terapi girişimlerinden Kidolog ve Terappin de deprem bölgesindekilere ücretsiz olarak psikolojik destek sağlıyor.