Demir ve Demir Dışı Metal İhracatında Artış

Demir ve demir dışı metal ihracatında artış görüldü. Ocak-temmuz döneminde demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatı 7,4 milyar dolara ulaştı.

Demir ve Demir Dışı Metal İhracatında Artış: İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden (İDDMİB) gelen açıklamaya göre, ocak-temmuz döneminde demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatı 7,4 milyar dolara ulaştı. Temmuz ayında sektörün ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artarak 989 milyon dolara çıktı.

Ancak, ocak-temmuz dönemi toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,8 oranında düşüş gösterdi ve 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu sonuçlarla birlikte, demir ve demir dışı sektörü genel ihracat içinde yüzde 6 pay alarak sanayi sektörleri arasında en fazla ihracat yapan altıncı sektör konumunda yer aldı. Ayrıca, bu dönemde sektörün birim ihraç fiyatı 4,75 dolar olarak kaydedildi.

Almanya İhracatta Birinci

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, temmuz ayında sektörün en yüksek ihracatını 142,4 milyon dolarla Almanya’ya gerçekleştirdiğini, ikinci sırayı 50,8 milyon dolarla ABD’nin aldığını ve üçüncü sırayı 49,7 milyon dolarla İtalya’nın tuttuğunu ifade etti.

Temmuz ayında, sektörün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın 517,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Tecdelioğlu, “Ocak-temmuz döneminde alt sektör ihracatında en fazla ihracat 2,95 milyar dolarla alüminyum ürün grubunda oldu.

Alüminyum sektörünü, 1,4 milyar dolar ile demir çelik mamulleri, 1,3 milyar dolar ile metal eşyalar ve 1,2 milyar dolar ile bakır ürün grupları takip etti” ifadelerini kullandı. Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında ihracat pazarlarını çeşitlendireceklerini aktaran Tecdelioğlu, şöyle devam etti:

“Yeni kazandığımız pazarlara yönelik yaptığımız çalışmaların ise meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz. Bu süreçte en çok ihracat gerçekleştirmiş olduğumuz ve hedeflerimizi artırdığımız Avrupa Birliği ülkelerinden siparişlerin de artmasını bekliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez ülkeleriyle diplomatik iyileştirmelerin hızlanmasıyla ihracatımızın canlılık kazanacağını ümit ediyoruz.”

Tecdelioğlu, hedef pazarlara Alım Heyetleri ve UR-GE projeleriyle sektörel ticaret heyetleri düzenleme, prestijli fuarlara milli katılımlar ve bilgi katılımları gerçekleştirme konusundaki çabalarını sürdüreceklerini belirtti. Şimdiden 2022’nin aynı aylarına göre daha fazla etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade eden Tecdelioğlu, “İhracatın artması için yatırıma devam etmemiz gerektiğini biliyoruz. Yatırımı ve dolayısıyla büyümeyi sürdürebilmek için ihracatçının krediye erişimini kolaylaştırmalıyız.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım