Davos’un ‘Çalkantılı Bir Dünyada Teknoloji’ başlıklı oturumunda OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zekanın nereye doğru ilerlediğini açıkladı. ‘Ekonomi ve Toplum için İtici Güç Olarak Yapay Zeka’, Dünya Ekonomik Forumu’nun Yıllık Toplantısının ana temasıdır. Altman, üretken yapay zekanın manşetlerde yer aldığı bir yılı değerlendirdi.
İnsanlar Yapay Zekayı Kullandıkça Üretkenlik Kazanımları Artacak
“Mevcut kapasitesi çok sınırlı ve derin kusurları olmasına rağmen, insanlar bu aracı büyük üretkenlik kazanımları veya başka kazanımlar için kullanmanın yollarını buluyor ve sınırlamalarını anlıyorlar.
Araçların ve onların sınırlamalarının farkında olan insanlar, ChatGPT’yi kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde kullanmanın yollarını buldular ve çoğunlukla onun ne için kullanılmaması gerektiğini anladılar.”
Yapay Zeka Bize Mantığını Açıklayabilecek
Teknolojiye güvenebilmenin bir kısmı onun nasıl çalıştığını anlamayı içerir. Ancak Altman, üretken yapay zekanın nasıl çalıştığını gerçekten anlamanın, insanların şu anda düşündüğünden “biraz farklı” olacağını söylüyor.
“Ne düşündüğünü neden düşündüğünü anlamak için beyninin içine bakamıyorum. Ama sizden mantığınızı açıklamanızı isteyebilir ve bunun bana mantıklı gelip gelmediğine karar verebilirim.
“Yapay zeka sistemlerimizin de aynı şeyi yapabileceğini düşünüyorum. Bize A’dan B’ye adımları doğal dilde açıklayabilecekler ve biz de bunların iyi adımlar olup olmadığına karar verebiliriz. ‘Her bağlantıyı görmek için ona bakmıyorum.”
Yapay Zeka Birbirimize Olan İnsani İlgimizin Yerini Almayacak
IBM satranç bilgisayarı Deep Blue, 1997’de Dünya Şampiyonu Garry Kasparov’u yendiğinde, yorumcular satrancın artık sona ereceğini ve bir bilgisayarın kazandığında satranç izleme veya oynamaya kimsenin ilgi göstermeyeceğini söylediler.
Ancak Altman, “satranç hiçbir zaman şu anki kadar popüler olmamıştı” ve “neredeyse hiç kimse iki yapay zekanın birbirleriyle oynadığını izlemiyor, insanların ne yaptığıyla çok ilgileniyoruz” dedi.
“Sevdiğim bir kitabı okuduğumda, bitirdiğimde yaptığım ilk şey yazarın hayatıyla ilgili her şeyi öğrenmek olur; bu bende yankı uyandıran o kişiyle bir bağ hissetmek istiyorum.”
İçerik İçin Yeni Ekonomik Modeller Gelişecek
Altman, yüksek lisans eğitimlerinin içeriği göstermesi ile onu eğitim için kullanması arasında bir ayrım yaptı.
“Bir kullanıcı ‘Hey ChatGPT, bugün Davos’ta ne oldu?’ içeriği göstermek, New York Times veya Wall Street Journal gibi harika yayınların markalarına bağlantı vermek ve ‘İşte bugün olanlar var’ demek istiyoruz ve sonra bunun bedelini ödemek istiyoruz. Bunun için trafiği artırmak istiyorum” diyen Altman, modelleri bu veriler üzerinde eğitmenin bir öncelik olmadığını, yalnızca onu görüntülemenin bir öncelik olduğunu ekledi.
Gelecekte, yüksek lisanslar eğitim süreçlerinde daha küçük miktarlarda daha kaliteli veriler alabilecek ve bu konuda daha fazla düşünüp daha fazla öğrenebilecekler.
İçerik eğitim için kullanıldığında Altman, içerik sahiplerine tazminat ödeyecek yeni ekonomik modellere ihtiyacımız olduğunu söyledi.
“Eğer başka birine ders kitabınızı ve ders planlarınızı kullanarak fizik öğreteceksek, bunun için size para almanın bir yolunu bulmak isteriz. Eğer bizim modellerimizi öğretirseniz, yeni modeller bulmayı çok isterim. Bunun başarısına göre ödeme almanız için… Şu anki konuşma biraz yanlış seviyeye odaklanmış durumda ve bu modelleri eğitmenin ne anlama geldiği önümüzdeki birkaç yıl içinde çok değişecek.”
Panelistler arasında ayrıca Salesforce Başkanı ve CEO’su Marc Benioff, Accenture Başkanı ve CEO’su Julie Sweet, Birleşik Krallık Maliye Şansölyesi Jeremy Hunt ve Pfizer CEO’su Albert Bourla da bu konuları tartıştı.