Buğday için verim artışı çalışmalarını yürüten Netafim, damla sulama ile buğdayda kuru tarıma göre neredeyse 3 katına varan üretim artışı elde etti.
İSTANBUL (İGFA) – Kuraklığın arttığı ve su kaynaklarının hızla azaldığı ülkemizde, buğday üretimi genellikle kuru tarım ile gerçekleştiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, kuru tarım yöntemiyle yapılan buğday üretimi hektar başına 278 kilogramda kalıyor.
Netafim, kuraklığın en yoğun yaşandığı GAP bölgesindeki 40 dekarlık buğday üretim alanında, aynı koşullarda kuru tarım, damla sulama ve yağmurlama sulama parselleri oluşturdu. Damla sulama kullanıldığında, kuru tarım parsellerinin rekoltesine kıyasla buğday verimi neredeyse 3 kat arttı. Buna göre damla sulama ile elde edilen verim, hektar başına 780-800 kg arasında değişerek, bazı bölgelerde 1 tonu aştı. Damla sulama parsellerinde, yağmurlama parsellerine göre minimum yüzde 25 oranında bir verim artışı sağlandı.
Damla sulama sisteminin aynı anda gerçekleştirdiği gübreleme ve bitki köklerine homojen bir şekilde yayılma özelliği, buğday bitkisinde gelişimde fark yaratmakta ve koçandaki dane sayısını artırmak suretiyle kaliteli verim artışı sağlamakta.
Buğday Rekoltesini İki Katına Çıkardı
Çalışmalar, ülkemizde yaygın damla sulama sistemi kullanımının, buğday üretiminde yıllık 11 milyar dolara kadar ek gelir sağlayabileceği sonucunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporları ve Ulusal Hububat Konseyi’nin 2023 tahminlerine göre;
Türk çiftçisinin 2023 yılında 21,5 milyon tonluk buğday üretimiyle dünya buğday rekoltesinin %2,7‘sini karşılaması bekleniyor. Yaygın damla sulama kullanımıyla bu rekolte karşılama oranı %5.5 – %6 seviyelerine çıkabilecek.