İsviçre’de geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde Güneş ışığı ve havanın karışımından elde edilen ve sentez gazı (syngas) olarak bilinen sıvının, uçak yakıtı kerosen olarak kullanılabileceği kaydedildi.
ETH Zürih Üniversitesi’nin çatısına kurulan düzenek, belki de emisyon salınımına en çok sebep olan taşıtlardan uçakların bu sorununa yepyeni bir çözümün başlangıcı olabilir.
Sentez gazı ya da diğer adıyla sentetik gaz, başta hidrojen ve karbon monoksit olmak üzere karbon dioksit, metan gibi bileşenleri içeren bir yakıt gazı karışımı. Daha ziyade elektrik üretiminde kullanılan sentez gazı, yanıcı özelliği sayesinde içten yanmalı motorlarda da yakıt olarak kullanılabiliyor. Bunun ilk örneği II. Dünya Savaşı’nda yaşanmış, benzin yetersizliği sebebiyle sentez gazı benzin yerine kullanılmıştı.
“Sentez gazı şu anda piyasada kullanılabilir. Güneş ışığı ve havayı harmanlayarak sıvı yakıt elde etmedeki tüm ısıl-kimyasal süreç başarılı oldu.” Prof. Dr. Aldo Steinfeld
Karbon salımı yapmayan sentez gazı 3 aşamada üretiliyor. Öncelikle bir hava yakalama aygıtı havadan karbondioksit ve suyu emiyor. Daha sonra solar üniteler Güneş ışığından enerji elde ediyor. Bu iki element birleştiği zaman karbonmonoksit ve oksijen karışımı elde ediliyor ve bu karışım da sıvılaştırılarak bir çeşit benzin elde ediliyor, yani “Güneş keroseni” olarak da bilinen “sentez gazı”.
“Sentez gazı teknolojisi sayesinde dünyanın kurak topraklarının sadece yüzde birinden daha azını kullanarak küresel çapta jet yakıtı talebini karşılabiliriz.” Johan Liliestam
Steinfeld’a göre şu anda geliştirilen sistem gerçek hayatta uygulamaya geçecek kadar olgunluğa erişti. Ancak birilerinin bu işe yatırım yapması gerekiyor. Zira şu anda çevreyi kirleten fosil kerosenler, doğa dostu ve sıfır emisyona neden olan sentez gazından çok daha ucuz bir yolla elde ediliyor. Sentez gazı bu yönüyle yine doğa dostu bir yakıt türü olan sıvı hidrojene çok benziyor.
Söz konusu sentez gazı gerekli yatırımı alıp uçak ve gemicilik alanında yaygın olarak kullanılırsa, dünyadaki küresel ısınmanın yüzde 8’ine neden olan bu ulaşım araçlarının olumsuz etkisinin de önüne geçilmiş olunacak.
KAYNAKÇA: