Çin, kömür madenciliği sırasında açığa çıkan metan gazını azaltmak için kapsamlı yeni kurallar uygulamaya hazırlanıyor. Metan, karbondioksite göre ısınma etkisi daha güçlü bir sera gazı olmasına rağmen atmosferde daha kısa süre kalıyor. Bu özellik, metan emisyonlarındaki hızlı bir azalmanın küresel ısınmayı kısa vadede yavaşlatabileceği anlamına geliyor.
Dünyanın en büyük sera gazı salımı yapan ülkesi olan Çin, henüz metan için bir azaltım hedefi belirlememiş olsa da geçtiğimiz yıl madenlerden metan yakalama, hayvancılık çiftlikleri ve atık sahalarındaki emisyon kontrollerini sıkılaştırma sözü vermişti. Çin Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Metan emisyonlarının kontrolü, küresel ısınmayı yavaşlatırken aynı zamanda iş güvenliğine de katkı sağlayacak” denildi.
Yeni Düzenlemeler Neleri Kapsıyor?
Yeni düzenlemelere göre, metan içeriği %8 veya daha yüksek olan ve dakikada 10 metreküpten fazla saf metan salımı yapan madenlerin gazı yakalaması zorunlu hale geliyor. Kullanılamayan metan gazının ise imha edilmesi gerekiyor. Bu kurallara, tüm yeni madenlerin Nisan 2024’e kadar, mevcut madenlerin ise Nisan 2027’ye kadar uyum sağlaması bekleniyor.
Kömür Madenleri
Çin’de yaklaşık 3.000 kömür madeni, ülkenin toplam metan emisyonlarının %40’ını oluşturuyor. Benzer bir oran ise tarımsal faaliyetlerden kaynaklanıyor. Çin’in bu sıkı önlemleri, 150’den fazla ülkenin metan emisyonlarını 2030’a kadar %30 oranında azaltmayı taahhüt ettiği küresel çabalara katkı sağlamayı hedefliyor.
Çin’in kömürden kaynaklanan metan salımını kontrol altına almak için attığı bu adımlar, ülkenin çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerinde kritik bir rol oynuyor.