“Çevre için Yapay Zekâ Konferansı”

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ev sahipliğinde düzenlenen Çevre için Yapay Zekâ Konferansı, iklim sorunlarına yapay zekâ destekli çözümler geliştirmek amacıyla, dünya genelinden uzmanları ve STK temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi. Etkinlik, TBV Başlangıç Noktası platformu (Be Node) ve ünlü yapay zekâ öncüsü Geoffrey Hinton’un kurduğu Vector Enstitüsü iş birliğiyle İstanbul Modern’de gerçekleştirildi.

 “Yeni Kural Setlerine İhtiyaç Var”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TBV’nin Vector Institute ile ortaklığının, Geoffrey Hinton’un Nobel Ödülü kazanmasından önce imzalandığını belirtti. Eczacıbaşı, çevresel sorunları aşmak için yeni bir anlatım dili ve kural setine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Yapay Zekânın İklim Krizindeki Rolü Tartışıldı

Vector Institute Yapay Zekâ Kürsü Başkanı Prof. Pascal Poulpart, yapay zekânın çevre ve enerji yönetimindeki potansiyel etkilerini ele aldı. Poulpart, enerji verimliliği ve biyoçeşitliliğin korunması gibi alanlarda yapay zekânın rolüne dikkat çekerek, veri setlerinin ademi merkeziyetçi bir anlayışla barındırılmasının önemini vurguladı.

Toronto Üniversitesi Risk Laboratuvarı Direktörü Prof. Luis Seco ise yapay zekânın karbon takası piyasasını optimize ederek, iklim krizine çözüm üretme konusunda stratejik bir rol oynayabileceğini belirtti. İklim sorunlarının piyasa kurallarında yapılacak değişimlerle çözülebileceğine işaret eden Seco, karbon takasının önemine dikkat çekti.

Konferansın bir gün öncesinde düzenlenen atölye çalışmasında, Amerika, Kanada, İsviçre, Kırgızistan ve Türkiye’den gelen STK temsilcileri, Vector Enstitüsü uzmanları ile iklim çözümleri üzerinde iş birliği gerçekleştirdi. Çalışmada, yerel iklim çözümlerine dair fikirler geliştirilerek, bölgesel sorunlara yönelik uygulamalar tasarlandı.