Güçlü ve hafif malzemeler, otomobillerden giyilebilir teknolojilere kadar birçok farklı alanda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu kullanım, ilgili sektörlerin gelişimine olumlu katkılarda bulunuyor.
Connecticut Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, son derece güçlü ve aynı zamanda hafif bir malzeme geliştirdiler. Bu önemli başarıyı elde etmek için ise DNA ve belirli bir cam türünü kullanmayı başardılar. Bu heyecan verici gelişme, malzeme bilimi ve teknolojisinin sınırlarını zorluyor. Ayrıca birçok farklı endüstri alanında potansiyel uygulamalar sunuyor.
Araştırma ekibi, DNA’yı kendi kendini bir araya getirebilen bir yapı oluştururken, nanomateryal bilim insanları Oleg Gang ve Aaron Mickelson, bu çığır açan başarıya ulaşmak için DNA’yı sadece birkaç yüz atom kalınlığında cam benzeri son derece ince bir malzeme tabakası ile kapladılar. Bu heyecan verici gelişme, Cell Reports dergisinde yayımlanan bir araştırma makalesi ile kamuoyuyla paylaşıldı. UConn malzeme bilimcisi Seok-Woo Lee, ürettikleri bu yapıyı, bilinen en güçlü malzemeler arasında yer almasının yanı sıra son derece hafif bir malzeme olarak nitelendirdi. Bu buluş, malzeme bilimi alanında büyük bir ilerleme ve potansiyel uygulamaların kapısını aralıyor.
Araştırma ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayabilirsiniz.