25 Türk çelik ihracatçı firmasının katılımıyla Çelik İhracatçıları Birliği, Balkanlar’daki etkinliğini artırmak ve beşinci büyük pazar olan Romanya’da ticaret hacmini artırmak amacıyla bir ticaret heyeti düzenledi.
Çelik İhracatçıları Birliği Heyeti, 25 firmanın temsilcileriyle birlikte Romanya’da yeni iş birlikleri ve ortak yatırım fırsatları arayarak B2B görüşmeler gerçekleştirdi. ÇİB, Romanya’daki temasları sırasında iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedefliyor. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, etkinlikte yaptığı konuşmada, 250’den fazla Romen iş insanı ve şirketiyle görüşme gerçekleştirildiğini vurguladı.
Adnan Aslan, yılın ilk 2 ayında ihracatın yüzde 40 düştüğünü belirterek “İhracat düşüşünde depremin etkisi yok. 35 milyon ton çelik üretiminin 11 milyon tonu Osmaniye, Hatay, İskenderun’da üretiliyor. Bu bölgede üretimin yüzde 60-70’ini iç piyasa tüketiyor.” dedi. Çelik sektöründe en büyük pazarın uzun yıllardan beri İsrail, sonrasında Romanya’nın en büyük 2’nci büyük pazar olduğunu belirten Aslan, “Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı 7 milyar dolar. Bu ihracatın yüzde 18’i olan yaklaşık 1,3 milyar dolarını çelik sektörü yapıyor. Bu yıl da umut ediyoruz ki yüzde 15 bandını yakalarız.” şeklinde ifade etti.
Aslan, Romanya’da 2023 yılında AB kaynaklı önemli altyapı yatırımlarının gerçekleştirileceğini hatırlatarak Türk firmalarının bu ihalelerden çelik ihracatı ve müteahhitlik çalışmaları yoluyla iş alabileceğini belirtti. Ayrıca Sırbistan, Bulgaristan ve Macaristan seyahatlerinden olumlu geri dönüşler aldıklarını, Romanya’daki görüşmelerden de ümitli olduklarını söyledi.
Çelik İhracatçıları Birliği olarak her yıl 5-6 ülkede B2B görüşmeleri düzenlediklerini ancak pandemi nedeniyle bu faaliyetlerin kesintiye uğradığını belirten Aslan, bu yıl birçok ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceklerini açıkladı. Aslan, 2023 yılına hızlı başladıklarını, sırayla Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirterek, Romanya’dan sonra Belçika, Hollanda, İngiltere, Polonya, üçüncü çeyrekte Peru ve Şili, son çeyrekte ise Batı Afrika’da Senegal’e ticaret heyeti düzenleyeceklerini söyledi.
Adnan Aslan, hiçbir ülkenin “Avrupa Yeşil Mutabakat Karbon Düzenlemesi“ne henüz hazır olmadığını ifade ederek “Biz çelik üretiminin yüzde 75’ini elektrikli ark ocaklarıyla yapıyoruz. 3 firmamız yüksek cevherden yapıyor.” dedi. Çevre emisyonunu en az etkileyen üretim bacağının elektrikli ark ocağı olduğunu aktararak “Bizim üretimimizin sera gazı atımı, yüksek fırınların 5’te 1’inden daha az. Dolayısıyla bizim hazırlanmamız daha kolay oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Aslan, çelik ihracatının geçen yıl 21 milyon ton, ithalatın ise 3’te ikisi kadar olduğuna işaret ederek ithalatın uzun ürün değil yassı ürünlerde gerçekleştiğini aktardı. Hazirandan sonra elektrik ve doğal gaz fiyatlarının Avrupa ile eşit seviyeye gelebileceğini dile getirerek “İkinci çeyrekten sonra doğal gaz ve enerji fiyatları aşağı doğru geliyor. Şimdi 1 Nisan’da doğal gazda sanayi kullanımında yüzde 19’luk bir indirim daha gelecek.” dedi.