Çinli bilim insanları, esnek bir yapıya sahip olan silikon tabanlı yeni bir güneş pili geliştirmeyi başardı. Bu yenilikçi piller, geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılabilecek potansiyele sahip.
Araştırmacılar, kağıttan daha ince ve bükülebilir güneş pilleri geliştirdi. Bu piller, uzay araçlarından çatılara kadar birçok kavisli yüzeyde pratik bir şekilde kullanılabilecek. Güneş pilleri üzerinde birçok çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar, pillerin kullanım alanlarına göre özelliklerinin geliştirilmesine odaklanıyor. Çin’deki Jiangsu Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘ndeki (JUST) araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hem çok ince hem de esnek piller geliştirildi.
Bu güneş pilleri, A4 kağıdından daha ince olan silikon bazlı pillerdir. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi ve Çin merkezli LONGi Green Energy Technology’den araştırmacılar da bu çalışmaya katkıda bulundular.
Güneş Pillerinin Keşfi için Birçok Bilim İnsanı Çalıştı
Sürdürülebilir güneş enerjisine geçiş kapsamında silikon bazlı güneş pilleri sıkça tercih ediliyor. Yıllar içinde güneş panellerinin kurulum maliyetleri azalsa da düz ve sert panellerin montajında zorluklar yaşanıyordu ve uygulama alanları sınırlıydı. Ancak esnek yapılı bu yeni güneş pili, farklı yüzeylere daha kolay uygulanabilir hale getiriyor.
Rulo şeklinde bükülebilen ve kalınlığı 50 mikrometreye kadar olan bu güneş pilleri, uydular, uzay tabanlı cihazlar, drone’lar ve giyilebilir teknolojiler gibi çeşitli alanlarda kullanılabilir. Esnek güneş pilleri, sadece daha pratik bir kullanım sağlamakla kalmayıp aynı zamanda yüzde 26 oranında bir dönüşüm verimliliğine ulaşmayı başardı.