Kuzey Carolina Üniversitesi’ndeki araştırma öğrencileri tarafından yürütülen bir çalışma, değiştirilmiş bir deniz mikroorganizması kullanarak PET plastiklerini parçalamanın bir yolunu buldu.
North Carolina Eyalet Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, tuzlu suda bulunan plastikleri parçalayabilen bir deniz mikroorganizmasını genetik olarak tasarladılar. Özellikle, değiştirilmiş organizma, su şişelerinden giysilere kadar geniş bir yelpazede kullanılan ve okyanuslardaki mikroplastik kirliliğine önemli ölçüde katkıda bulunan bir plastik türü olan polietilen tereftalatı (PET) parçalayabiliyor.
Çalışmayla ilgili bir makalenin ilgili yazarı ve NC Eyaleti Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği yardımcı doçenti Nathan Crook, “Bu heyecan verici çünkü deniz ortamlarındaki plastik kirliliğini ele almamız gerekiyor” dedi.
Seçeneklerden biri, plastiği sudan çıkarıp çöp sahasına koymak, ancak bu da başlı başına zorluklar yaratıyor. Plastikleri yeniden kullanılabilecek ürünlere ayırabilirsek daha iyi olur. Bunun işe yaraması için plastiği parçalamanın ucuz bir yoluna ihtiyacınız var. Buradaki çalışmalarımız, bu yönde büyük bir adımdır” diye ekledi.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için araştırmacılar iki bakteri türüyle çalıştı. İlk bakteri olan Vibrio natriegens, tuzlu suda gelişiyor ve hızlı çoğalması nedeniyle dikkat çekiyor. İkinci bakteri olan Ideonella sakaiensis ise dikkat çekici çünkü PET’i parçalayıp yemesini sağlayan enzimler üretiyor. Araştırmacılar, plastiği parçalayan enzimlerin üretilmesinden sorumlu olan I. sakaiensis’in DNA’sını aldılar ve bu genetik diziyi bir plazmide dahil ettiler.
Başka bir deyişle, yabancı bir hücreye bir plazmid sızdırabilirsiniz ve bu hücre, plazmidin DNA’sındaki talimatları yerine getirecektir. Araştırmacıların burada yaptığı da tam olarak budur. Araştırmacılar, I. sakaiensis genlerini içeren plazmidin V. natriegens bakterisine verilmesiyle, V. natriegens’in hücrelerinin yüzeyinde istenen enzimleri üretmesini sağlayabildiler . Araştırmacılar daha sonra V. natriegens’in oda sıcaklığında tuzlu su ortamında PET’i parçalayabildiğini gösterdi. Crook , “Bu bilimsel açıdan heyecan verici çünkü ilk kez herhangi biri V. natriegens’in hücrelerinin yüzeyinde yabancı enzimleri eksprese etmesini başarıyla sağladığını bildirdi” dedi.