BSH Ev Aletleri Türkiye, 2017 yılından bu yana yürüttüğü “Geleceği Kodlayanlar” programı kapsamında aileleri dijital dünya konusunda bilinçlendirmeye yönelik “Ailece Kodluyoruz” video serisini sürdürüyor. Yeni bölümlerde gazeteci ve aile yazarı Ömür Kurt, çocukların dijital oyun alışkanlıkları üzerine uzmanlarla sohbetler gerçekleştiriyor.
“Oyun, Çocukların Problemlerle Baş Etme Yolu”
İstanbul Aydın Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Belma Tuğrul, oyunun çocuklar için doğuştan gelen bir kapasite olduğunu belirterek, dijital ve fiziksel oyunların dengede olması gerektiğine dikkat çekiyor. Tuğrul, “Dijital oyunlar çocukları farklı şekillerde geliştiriyor. Ailelerin bu oyun dilini anlaması ve çocuklarıyla oyun hakkında konuşması çok önemli” dedi. Ayrıca, çocukların dijital oyunlardaki deneyimlerini aileleriyle paylaşmasının ve oyunları birlikte oynamalarının değerli bir yaklaşım olduğunu vurguladı.
Kodlama, 21. Yüzyılın Önemli Bir Becerisi
Prof. Dr. Tuğrul, kodlamanın matematiksel bir süreç olmanın ötesinde, bireyin sosyal ve duygusal dünyasını da şekillendirdiğini belirtti. Kodlama sayesinde çocukların algoritmik düşünmeyi öğrendiğini ve bu düşünme becerilerinin kendilerini yönetme kabiliyetlerini geliştirdiğini söyledi. Kodlama ile örüntüleri anlamanın, 21. yüzyılın kritik becerileri arasında yer aldığını ifade etti.
Çocuklar Üretime Teşvik Edilmeli
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Samur, dijital oyunların çocukların gelişiminde olumlu katkılar sunabileceğini ancak bu oyunların yaşlarına uygun olması gerektiğini vurguladı. Çocukların dijital oyunları sadece tüketmek yerine, oyun tasarlama gibi üretken süreçlere geçmelerinin önemine değindi. Samur, “Çocuklar kendi oyunlarını tasarlamaya başlıyorsa, bu onların tüketimden üretime geçtiğini gösterir ve bu süreçte ebeveynlerin yönlendirmesi çok kritik bir rol oynar” dedi.