Bosch‘un pilot müşterisi sayesinde, 2023’ün üçüncü çeyreğinde ABD’de yollara çıkmaya hazırlanan yakıt hücreli elektrikli kamyonu, mobilitede hidrojen çağını başlatacak teknoloji için Bosch, üç yıl içinde 2,5 milyar Euro değerinde yatırım yapmayı planlıyor.
Bosch, H2 teknolojisine önemli bir adım atarak Stuttgart-Feuerbach fabrikasında yakıt hücreli güç modülünün seri üretimine başladı. Firma, 2026’ya kadar H2 teknolojisine yaklaşık 2,5 milyar Euro yatırım yapacak ve 2030’a kadar 5 milyar Euro satış hedefliyor. Yakıt hücreli güç modülü üretimi sadece Feuerbach’ta değil, aynı zamanda Çin’in Chongqing kentinde de başlıyor ve gerekli bileşenler Wuxi fabrikasından tedarik edilecek.
Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, tüm hidrojen değer zincirinde faaliyet gösterdiklerini belirterek “Bosch hidrojenle büyüyor” dedi. Türkiye’de henüz bir yatırım haberi olmamakla birlikte, hidrojen enjektörü numune geliştirme çalışmaları başladı. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilite Başkanı Markus Heyn ile Genel Müdür Yardımcısı Thomas Pauer, “Bosch 2023 Teknoloji Günü” etkinliğinde dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen gazetecilerle bir araya gelerek hidrojen çalışmalarını simgesel olarak açıkladı. Bosch, sadece hidrojen teknolojisi alanında 3 binden fazla çalışana sahip olup, yakıt hücreli elektrikli kamyonu Amerikan şirketi Nikola Motors ile birlikte 2023’ün üçüncü çeyreğinde ABD pazarında piyasaya sürecek.
Her 5 Yeni Kamyondan Biri H2 İle Taşıyacak
Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, “Stuttgart-Feuerbach‘ta, diğer tüm Bosch tesislerinden daha eski bir geçmişi olan fabrikamızda, hidrojenin geleceği gerçekleşmeye başlıyor. Bosch, hidrojen teknolojisini biliyor ve hidrojenle büyüyor. 2030’a kadar hidrojen teknolojisiyle yaklaşık 5 milyar Euro değerinde satış gerçekleştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. Hartung ayrıca, “Bosch olarak, bu sistemleri hem Çin’de hem de Almanya’da üreten ilk şirketiz” dedi. Bosch ayrıca, AB’de Güney Karolina’daki Anderson fabrikasında mobil uygulamalar için yığınlar üretme planına sahip. Şirket, dünya genelinde 2030 yılına kadar her beş yeni kamyonun altı ton veya daha ağırlığında olanında yakıt hücreli güç aktarma sistemi olacağını öngörüyor.
Dizel Motoru Ne Yapıyorsa, Aynısı Yapıyor
Toplantıda konuşan Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Bosch Mobilite Başkanı Markus Heyn de “Bosch, yakıt hücresi yığınları kadar karmaşık teknolojiler üretebilen çok az şirketten biri. Yalnızca gerekli sistem uzmanlığına değil, aynı zamanda yeni gelişmeleri hızla seri üretime ölçeklendirme yeteneğine de sahibiz” dedi. Heyn, “Bir hidrojen motoru, bir dizel motorun yaptığı her şeyi yapabilir, ancak bunun da ötesinde, karbon nötrdür” diyerek, şunları kaydetti: “En büyük avantaj, bunun için gereken geliştirme ve üretim teknolojilerinin yüzde 90’ından fazlasının zaten mevcut olması. H2 motorunun, 2024 yılında tamamlanması bekleniyor. Bosch şu anda bile tüm önemli ekonomik bölgelerden üretim projeleri için dört sipariş almış durumda ve 2030 itibarıyla altı haneli adetlere ulaşmayı bekliyor.”
1909’da Robert Bosch’un KurduğuTesis, Mobilitenin Zaman Tüneli
Bosch’un Feuerbach tesisi, mobilite dönüşümünü izlemek için adeta bir zaman tüneli niteliğindedir. Robert Bosch’un 1909 yılında kurduğu bu tesis, şirketin en eski üretim merkezidir. Serüven, 1910 yılında manyeto parçalarının üretimiyle başlamış ve 1927’de kamyonlar için dizel enjeksiyon pompalarının imalatıyla devam etmişti. İçten yanmalı motorlar başta olmak üzere birçok ürünün geliştirildiği bu tesiste, bu ay itibarıyla yakıt hücreli güç modülünün (FCPM) seri üretimi başladı. Ayrıca Almanya’nın Bamberg şehrindeki tesisler, Feuerbach’a yakıt hücresi yığınları sağlarken, elektrikli hava kompresörü ve devridaim üfleyici gibi önemli sistem bileşenleri Homburg’dan temin ediliyor. Tüm sistemin montajı ve testi ise Feuerbach’ta gerçekleştiriliyor.
Türkiye’ye Hidrojen Yatırımı Gelir Mi?
Türkiye için hidrojen alanında olumlu haberler mevcuttur. Bosch Türkiye’nin CEO’su Daniel Korioth, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’ye 4 milyar lira yatırım yaparak 19 bin çalışana ulaşan Bosch’un Bursa’daki Güç Aktarma Çözümleri Fabrikası’nda örnek bir hidrojen enjektörü geliştirme çalışması yürüttüklerini belirtti. Mühendislerin, bu ürünün geliştirilmesi için Almanya’daki fabrikalar ve mühendislik birimleriyle yakın iş birliği içinde çalıştığını ifade etti. Korioth, enjeksiyon sistemleri alanındaki kapsamlı deneyimleri ve başarılı üretim geçmişleri nedeniyle fabrikaya bu önemli sorumluluğun verildiğini vurguladı. Bu açıklamalar, Bosch’un Türkiye’de hidrojen teknolojisinin geliştirilmesine yönelik taahhüdünü gösteriyor.