Birleşmiş Milletler (BM), profesyonellerin olumlu değişimi yönlendirmesine yardımcı olacak bir rehber paylaştı. BM’in “Sustainable Fashion Communication Playbook” adlı moda iletişimi kılavuzunda, daha bilinçli bir anlatımı desteklemek için ilkeler, iyi uygulamalar ve başarı öykülerine yer veriliyor.
BM Çevre Programı (UNEP) ve BM İklim Değişikliği bölümü, moda endüstrisinde daha fazla sürdürülebilirliği teşvik etmek ve iletişim stratejilerini BM’nin 1,5 derecelik iklim hedefiyle uyumlu hale getirmek amacıyla moda pazarlaması ve iletişiminde çalışanlar için yeni bir sürdürülebilir moda iletişimi kılavuzu hazırladı.
Belge, “Sustainable Fashion Communication Playbook” adıyla anılıyor ve pazarlamacılar, marka yöneticileri, imaj oluşturucuları, hikâye anlatıcıları, medya ve etkileyiciler gibi profillerin oynadığı rolü özellikle vurgulayarak, daha sürdürülebilir ve döngüsel bir sektörün kolaylaştırılması için moda iletişimini değiştirmenin önemini ortaya koyuyor.
Sürdürülebilir Moda, Tüketici Tercihiyle Ön Plana Çıkıyor
Kılavuz, her iki kuruluşun da belirttiği gibi, yanlış bilgilendirmeyle nasıl mücadele edileceğine dair anahtarlar ve tavsiyeler içeriyor. Aşırı tüketimi teşvik eden mesajları azaltmak, arzuyu daha sürdürülebilir yaşam tarzlarına yönlendirmek ve tüketicileri iş dünyasından ve politika yapıcılardan daha fazla eylem talep etmeye teşvik etmek gibi konular ele alınıyor.
Rehberin amacı, profesyonellerin becerilerini kullanarak soruna katkıda bulunmak yerine çözümün bir parçası olmalarına ve bu şekilde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) ve Paris İklim Değişikliği Anlaşması’na doğru ilerlemeye katkı sağlamalarına yardımcı olmaktır.
BM İklim Değişikliği İletişim ve Katılım Direktörü Ina Parvanova, “Moda endüstrisi, uygulaması gereken değişikliklerin sistemik olduğunun farkında. Tüketici davranışlarını değiştirmek ve bu süreçte pazarlama ve hikâye anlatımının rolüyle yüzleşmek çok önemli.” diyor.
“Sürdürülebilir Moda İletişimi Başucu Kitabı”, yapılması ve yapılmaması gerekenleri, çalışmalardan elde edilen verileri, başarı öykülerini ve en iyi uygulama örneklerini içeriyor. Bu unsurlar dört ana eksen etrafında şekilleniyor:
- Verilerle liderlik etmek: İletişimcileri, teknik bilgileri güvenilir ve anlamlı mesajlara dönüştürme konusunda teşvik ederek, iletişimde gerçek bir değişim elde etmek için bilimsel kanıtlara ve şeffaflığa dayanmalarını sağlıyor.
- Davranışları ve uygulamaları değiştirmek: Kültürel bir değişimin ve aşırı tüketim mesajlarının ortadan kaldırılmasının önemine odaklanarak, onarım ve yeniden kullanım gibi daha az etkili alışkanlıkların benimsenmesini öneriyor.
- Değerleri yeniden tasavvur etmek: Kılavuz, alternatif statü ve başarı modelleri yaratmanın, ilham verici olarak kabul edilenleri yeniden değerlendirmenin ve sürdürülebilir bir gelecek arayışının gerekliliğine vurgu yapıyor.
- Bir hareketi yönlendirmek: Belge, iletişimcilerin tüketicilere, sektördeki tüm tarafları sorumlu tutmak için şirketlere ve politika yapıcılara daha fazla eylem talep etmeleri için nasıl yetki verebileceklerini göstermeye çalışıyor.
Ancak rehber, bireysel davranış değişikliğinin tek başına yeterli olmayacağının, iş, sosyal ve politik düzeylerde sistemik değişikliklerin gerekliliğinin farkında. Bu bağlamda, iletişimcilerin sektörde daha fazla sürdürülebilirliğe izin veren önlemlerle yasa koyuculara liderlik etmelerine nasıl yardımcı olabileceklerine dair bazı ipuçları sunuluyor.