BM Genel Sekreteri Guterres, Pasifik ada ülkelerinin yükselen deniz seviyeleri nedeniyle tehdit altında olduğunu ve fosil yakıtları sona erdirme çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri António Guterres, Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’da düzenlenen Pasifik Adaları liderler zirvesinde küresel ısınmanın okyanus seviyelerindeki tehlikelerini vurguladı. Deniz seviyelerinin hızla yükseldiğini ve bunun insan kaynaklı bir kriz olduğunu belirterek, “Bu, akıl almaz bir durum. Yükselen denizler, tamamen insan eliyle yaratılan bir felaket. Yakında, bu felaketi durduracak hiçbir çıkış yolu kalmayacak” çağrısında bulundu.
Guterres, Pasifik bölgesinin korunmasının tüm dünyayı kurtarmak anlamına geleceğini vurgulayarak, “Eğer Pasifik’i kurtarırsak, kendimizi de kurtarırız. Dünya, daha fazla zaman kaybetmeden bu yardım çağrısına yanıt vermeli” dedi.
Guterres, “Okyanuslar taşma noktasında ve sonuçları felaket olacak” dedi. Bu durumu fosil yakıtların yakılmasıyla artan sera gazlarına bağlayan Guterres, “Gezegenimiz kavruluyor ve denizler bu ısının büyük kısmını soğuruyor” ifadesini kullandı.
Ayrıca BM’nin yayınladığı 2 yeni raporu vurguladı: Dünya Meteoroloji Örgütü’nün “Güneybatı Pasifik’te İklim Durumu” ve BM İklim Eylem Ekibinin “Isınan Bir Dünyada Dalgalanan Denizler” Bu raporlar, okyanuslardaki değişimlerin hızlandığını ve yıkıcı etkiler yarattığını ortaya koyuyor.
Guterres, Pasifik Adaları’nın yüksek risk altında olduğunu belirtti. Deniz seviyelerinin bu bölgede küresel ortalamanın üzerinde arttığını ve son 30 yılda dünya genelindeki artışın 2 katına çıktığını ifade etti. Ayrıca, adaların çoğunun deniz seviyesinden sadece 1-2 metre yüksekte bulunduğunu ve halkın %90’ı kıyıya 5 kilometreden daha yakın yaşadığını vurguladı.
BM Genel Sekreteri Guterres, emisyonlar azaltılmazsa, Pasifik Adaları’nda deniz seviyelerinin bu yüzyılın ortasına kadar 15 cm yükselebileceğini ve yılda 30 günden fazla kıyı taşkınları yaşanacağını öngördü. Küresel liderlere acilen harekete geçme çağrısında bulunan Guterres, fosil yakıtların azaltılması ve iklim adaptasyonu yatırımlarının artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlanarak, Grönland ve Batı Antarktika buzullarının erimesinin önlenmesi gerektiğini belirtti.