Biyoremediasyon, mikroorganizmalarla toprak ve su kirliliğini giderir, atık yönetimi ve su arıtma verimliliği sağlar, kirletilmiş alanları geri kazandırır.
Kazancı Çevre Tekniği Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, doğanın kirlendiğinde kendini yenilemesinin çok uzun sürebileceğine dikkat çekerek biyoremediasyon yöntemi hakkında bilgi verdi. Kazancı, biyoremediasyonun toprak ve su kirliliğini, petroldeki hidrokarbonları ve çeşitli organik bileşikleri parçalayabilen ve sindirebilen mikroorganizmalar kullanarak giderdiğini belirtti.
Biyoremediasyon yönteminin, doğal yollarla gerçekleşen ve diğer yöntemlere göre daha ekonomik bir alternatif olduğunu belirten Kazancı, “Doğa bir kez kirlendiğinde, kendini yenilemesi çok uzun sürebiliyor. Öte yandan özellikle topraktaki kirlenmenin temizlenmesinde kullanılan bazı teknolojiler, toprak ekosistemine zarar verip, toprağı biyolojik olarak fakirleştirme riskini de beraberinde getiriyor. Bunlar aynı zamanda oldukça yüksek maliyetli teknolojiler. Dünya genelinde kullanımı giderek artan biyoremediasyon yöntemi ise su ve toprak geri kazanım işleminde ortamın doğal dengesinin korunmasını sağlıyor, yaşamın oluşumunu destekliyor ve maliyet avantajı sunuyor” dedi.
Sundukları ürünlerle atık suyun geri kazanımı ve atık saçılmalarıyla kirlenmiş toprağın yeniden canlandırılması konularında, endüstriyel işletmelerin ve kamunun spesifik ihtiyaçlarına uygun, dayanıklı ve etkili, doğal bakteriyel çözümler sunduklarını dile getiren Kazancı, “Çözümlerimiz doğal dengenin korunmasına, işletmelerin operasyonel maliyetlerini düşürüp verimliliği artırmalarına yardımcı oluyor”. dedi.
Dökülmelerle kirlenmiş toprak ve suyu tekrar yaşama kavuşturduklarını belirten Kazancı, biyoremediasyon ürünlerinin kanalizasyon şebekelerinden kaynaklanan tıkanmaları ve kötü kokuları önlediğini, göllerde, lagünlerde ve akan sularda ötrofikasyonun önüne geçtiğini aktardı. Ayrıca kentsel katı atıkların kompostlaşma sürecini de hızlandırarak kompost tesislerinin kârlılığını artırdığını söyledi.