Bilim insanları, çeşitli sıcaklıklara uyum sağlama ve başa çıkma yeteneği olan “nefes alan, terleyen ve titreyen” ilk robotu başarıyla inşa ettiklerini duyurdu.
Isıya duyarlı bir “termal manken” olan ANDI, insanların terleme mekanizmasına benzer boncuk boncuk ter damlatan gözeneklerden oluşan, ayrı ayrı kontrol edebilen 35 yüzeye sahip bir sistem olarak tasarlandı.
Arizona Eyalet Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar için ABD’li Thermetrics firması tarafından tasarlanan robot, aşırı sıcaklıkların insan vücudu üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla üretildi.
ASU araştırma projesinin baş araştırmacısı Konrad Rykaczewski, “ANDI terliyor, ısı üretiyor, titriyor, yürüyor ve nefes alıyor.” açıklamasıyla aşırı sıcakların insanlar üzerindeki etkilerini tespit etme ve ölçme amacı güden projeyi tanıttı.
Nefes alan ve terleyen robot, deneylerde de kullanılacak
Araştırmacılar tarafından yaratılan 10 terleyen robotun bazıları, giyim şirketleri tarafından kıyafet testlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. Bununla birlikte ASU’nun androidi açık havada kullanılabilen tek robot olarak öne çıkıyor. Bu, aşırı sıcak ortamlarda daha önce mümkün olmayan deneylerin yapılmasını ve güneş radyasyonunun etkisi üzerine yapılan çalışmaları mümkün kılıyor.
ASU araştırmacıları, farklı yaş ve vücut tiplerinin yüksek sıcaklıklardan nasıl etkilendiğini anlamak amacıyla ANDI’yi bu yaz Phoenix çevresinde sıcaktan etkilenebilecek bölgelerde test etme planları yapıyor.
Modelleme çalışmalarında liderlik yapan ASU araştırma bilimcisi ve ANDI’nin baş operatörü Ankit Joshi, “Farklı vücut kitle endeksi modellerini, çeşitli yaş özelliklerini ve çeşitli sağlık sorunlarını (ANDI’ye) aktarabiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Elde edilen sonuçlar, sıcak çarpması ve sıcak nedenli ölümleri önlemek için serinletici giysiler ve teknolojiler gibi girişimlerin tasarlanmasında kullanılacak.