Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Beker, Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) yeni çağrı döneminde Türkiye’den ‘Kavram Kanıtlama Desteği’ alan tek araştırmacı oldu.
Üniversitenin açıklamasına göre, Avrupa’daki en iyi araştırmacıların projelerini destekleyen ERC, insan yaşamını kolaylaştıran buluşlara destek vermeye devam ediyor. Türkiye’ye gelen 52 ERC desteğinin 29’unu alan Koç Üniversitesi öğretim üyeleri, yeni çağrı döneminde de bu başarıyı sürdürdü.
İki yıl önce ‘Sürekli Kardiyak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi’ adlı projesiyle 2,5 milyon avroluk ERC Başlangıç Desteği’ne layık görülen Dr. Levent Beker, bu yıl da ‘Giyilebilir Ultrason Cihazı ile Sürekli Mesane Hacmi Ölçümü’ (BladderWatch) projesiyle Kavram Kanıtlama Desteği almaya hak kazandı.
‘Gıda tazeliğini eş zamanlı ölçebilen mobil uyumlu taşınabilir sensör’ ve ‘kalp yetmezliği belirtilerini önceden algılayarak hastayı uyaran ve vücutta ameliyatsız bozunabilen implant‘ gibi insan hayatını kolaylaştıran çalışmalarıyla bilinen Beker, araştırmalarını Koç Üniversitesi Biyoentegre Mikrocihazlar Laboratuvarı’nda sürdürüyor.
Beker, 18 ay sürecek 150 bin avroluk ‘BladderWatch‘ projesini Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Tufan Tarcan ve Doç. Dr. Ersin Köseoğlu ile birlikte yürütecek. ‘BladderWatch’, geliştirdiği ultrasonik giyilebilir cihazla mesane hacminin sürekli takibini sağlayarak, hastalara hastane dışında da kullanabilecekleri yenilikçi bir çözüm sunuyor.
ERC tarafından verilen her biri 150 bin avro değerindeki Kavram Kanıtlama hibeleri, bilime öncülük eden araştırmaları pratik uygulama alanlarına yaklaştırmayı hedefliyor. Bu destekler, ticarileşmenin erken evresindeki keşifler de dahil olmak üzere ezber bozan inovasyonları destekliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Beker, ‘BladderWatch’ projesinin, dünya çapında alt idrar yolu fonksiyon bozukluğuyla mücadele eden milyonlarca kişinin hayatını kolaylaştırmayı hedeflediğini belirtti.
Günümüzde hastalığın sürekli izlenmesine dair yöntemlerin yetersizliği ve anatomik kısıtlamaların hastaları yüksek maliyetli tıbbi harcamalarla karşı karşıya bıraktığını ifade eden Beker, “ERC’nin desteklediği bu proje, uzman gözetimini ve hastane ekipmanını zorunlu kılan mevcut yöntemlere karşı düşük maliyetli bir alternatif sunuyor. Kablosuz, kompakt, rahat takılabilen ultrasonik bir cihaz önerisiyle hastaların günlük yaşam kalitesinde ciddi bir iyileşme amaçlıyoruz. Hastane dışında da rahatlıkla uygulanabilen bu cihaz, erişilebilir ve sürdürülebilir bir bakım sunarak gelecekte hastalığa bağlı sağlık maliyetlerini azaltmayı mümkün kılacak.” dedi.