Myongji Üniversitesi‘nden bilim insanları, yalnızca kirli suyu arıtmakla kalmayıp aynı zamanda elektrik üreten, çok işlevli bir su arıtma filtresi geliştirdiler.
Koreli araştırmacılar tarafında geliştiren filtre, çok işlevli olmasıyla dikkat çekiyor. Filtre hem deniz suyunu içme suyuna dönüştürüyor hem de bu sudan elektrik üretebiliyor. Su sorununa ve elektrik krizine çözüm olabilecek filtre, düşük maliyetiyle de ön plana çıkıyor. Geliştirilen membran filtre sayesinde su kalitesine iyileştirilebiliyor.
Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST) ve Myongji Üniversitesi araştırmacıları iş birliği ile hayata geçirilen proje, eklektik bir ürün olduğu için büyük önem taşıyor. Daha önce de suyu arıtmaya odaklanmış birçok ürün geliştirilmişti, fakat bu proje sayesinde aynı zamanda elektrik de üretilebiliyor. Geliştirilen filtre, ağır metal parçacıkları ve mikroplastikleri de kapsayarak küçük boyuttaki kirletici maddelerin yüzde 95’inden fazlasını filtreliyor. Sürdürülebilir ve çevre dostu olan bu icat, suyun kalitesinden de ödün vermiyor.
Geliştirilen membranın basit bir çalışma mekanizması bulunuyor. Elektrik üretimi ve arıtma membranı, içinden geçen suyu temizleyen gözenekli bir filtre barındırıyor. En üst katmanda ise enerji üreten iletken bir polimer bulunuyor. Deniz suyu, yeraltı suyu, kanalizasyon ve atık su gibi kirli sular bu sıkıştırılmış zardan geçerken, üstte iyonların hareketi ile yatay yönde elektrik üretiliyor. Alt zar da aynı anda suyu temizliyor. Geliştirilen bu modelin, potansiyel olarak yeni nesil yenilenebilir enerji üretimi teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılabileceği düşünülüyor.
Projede çalışan araştırmacılar, mevcut modeli bir üst noktaya ulaştırmak için çalışıyor. Amaçları ise hedef kitlenin basit bir baskı işlemiyle bu filtreye ulaşması ve atık suyun kalitesini içme suyu seviyesine getirilmesi. Filtrenin geliştirilmiş versiyonu hem birçok kişiye ulaşmış olacak hem de daha az maliyet sunacak.
Araştırma grubunda yer alan isimlerden Ji-Soo Sang, “Su kıtlığı sorununu çözebilen ve aynı anda çevre dostu enerji üretebilen yeni bir teknoloji olarak, su kalitesi yönetim sistemi ve acil durum güç sisteminde de büyük potansiyel uygulamaları var.” diyerek cihazın yeni nesil yenilenebilir bir enerji kaynağı olma potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor.