Atık camlar çevreye büyük oranda zarar veriyor. Bu durumun farkında olan Çinli bilim insanları, doğada çözülebilen ve geri dönüştürülebilen bir cam çeşidi üreterek atık camların yarattığı faktörlerin önüne geçmeyi hedefliyor.
Cam buluşunu gerçekleştiren bilim insanları, Çin Bilimler Akademisine bağlı İşleme Mühendisliği Enstitüsünde görev alıyor. Çevre dostu biyolojik cam buluşunun detayları ve sonuçları ise “Sciences Advances” dergisinde yayımlanıyor.
Araştırmacılar, biyolojik olarak türetilmiş peptit ve aminoasit bileşenleri, ısıtarak ergime yoluyla bir araya getirdi. Sonrasında ise bu bileşenler aşırı soğuk sıvıda sertleştirilerek cam halini aldı. Bilim insanları, üretilen camın doğada kolaylıkla çözülebildiğini ve yeniden dönüştürülebilir özellikte olduğunu dile getiriyor. Biyolojik cam türü, kimyasal maddelerden oluşan camlara göre daha sürdürülebilir olduğunu kanıtlıyor.
Keşfedilen bu yeni cam türü, biyomoleküler özellikte olduğu için biçimlendirilmeye oldukça elverişli. Ayrıca optik nitelikleri bakımından da iyi olduğu hiç her anlamda avantaj sağlıyor. Bilim insanları, çevre dostu biyolojik camın, ticari kullanım kazanması halinde çevre dostu yeni bir teknoloji haline gelebileceğini söylüyor.