Bain & Company raporuna göre, bankalar 2030’a kadar yılda 600 milyar dolara kadar katkı yaparak düşük karbona geçişte kilit rol oynayacak.
6 Haziran 2024 tarihli bir analiz, küresel bankalar ve finans kuruluşlarının, 2030’a kadar düşük karbonlu dönüşüme yönelik artan yatırım ve finansman taleplerinden yıllık 44 milyar dolar gelir elde edeceğini ortaya koydu. Bain’in çalışması, bankaların ve finansal kurumların 2030’a kadar 600 milyar dolarlık erişilebilir fırsatı değerlendirerek geçiş sürecindeki finansman ve yatırım açıklarını kapatmalarına odaklanıyor. Bankaların finansal katkısı, endüstrinin beklenen 430 milyar dolarlık ve hükümetlerin beklenen 350 milyar dolarlık finansman ihtiyacını karşılamak için önemli bir rol oynayacak. Bain’in analizine göre, 2030’a kadar finans kuruluşları için en büyük fırsat Amerika kıtasında yatıyor. Analiz, bankaların stratejik kararları için Geçiş Finansmanı modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Bu araç, ülkeye özgü ulusal katkıları (NDC’ler) ve 1,5 ve 2 derecelik azaltma süreçlerini dikkate alarak bölgesel ve sektörel perspektifler için ek gelir havuzlarını öngörüyor.
Bain & Company’nin EMEA Sürdürülebilirlik ve Sorumluluk Bağlantılı Finansal Hizmetler Lideri Christian Graf, düşük karbona geçişin bankalar için önemli bir yatırım fırsatı olduğunu belirtiyor. Graf, önümüzdeki on yılda bu dönüşümle önemli gelir artışları olacağını vurguluyor. Türkiye Yönetici Ortağı Onur Candar ise bankaların bu dönüşümü değer yaratımı fırsatı olarak görmesi gerektiğini ifade ediyor. Candar, bankaların müşterilere sunduğu desteğin önemine dikkat çekiyor ve önümüzdeki dönemde düşük karbon ekonomisine geçişin bankaların iç sistemlerinde de daha etkin rol almasını beklediklerini belirtiyor.” 2031’den 2050’ye kadar gereken ek yatırım miktarı yıllık 2,3 trilyon dolara ulaşacak. Düşük karbonlu yatırımlara liderlik eden bankalar, 2050’ye kadar kârlarını yüzde 30’a kadar artırabilir. Bain’e göre, bu süreçte Asya-Pasifik bölgesindeki bankalar öncülük edecek.
Araştırmaya göre, bankaların geçiş sürecinden faydalanabilmeleri için gerekli beş temel adım şunlardır:
- Sektör, coğrafya, finansman aracı ve müşteriye göre talebin belirlenmesi
- Müşterilerin mevcut sermaye harcamaları esas alınarak en büyük fırsatlara öncelik verilmesi
- Her segment için mevcut tekliflerin gözden geçirilmesi ve buna göre gerekli düzenlemelerin belirlenmesi
- Ürün ve tavsiyelerin müşterilerin geçiş hedeflerine göre uyarlanması
- Özgün teklifler sunulabilmesi için çalışan yetkinliklerinin artırılması