Balparmak, yeni C4 analiz metodu ile bal ihracatını %30 artırmayı hedefliyor. Yöntem Avrupa’da da uygulanmaya başlandı.
Türkiye’nin önde gelen bal markası Balparmak’ın da yer aldığı 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde bilim insanları, arıcı birlikleri, otoriteler ve kamu kuruluşları, arı ürünleri sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri küresel arıcılık camiasıyla paylaştı.
Kongrede iki önemli bilimsel sunum yapan Balparmak AR-GE Merkezi yöneticileri, geliştirdikleri yenilikçi analiz yöntemleriyle Türkiye’nin bal ihracatını artırmayı hedeflediklerini belirtti. 45. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Balparmak, AR-GE merkezinde dört yıllık çalışmalar sonucu geliştirdiği yeni C4 analiz metodu ile Avrupa’nın Türk çam balına bakış açısını değiştirdi.
Şimdiye kadar AR-GE merkezi için 10 milyon doları aşan yatırım yapan Balparmak, çam balını çiçek balı analiz yöntemiyle incelemenin mümkün olmadığını fark ederek, bu bal türü için özel bir analiz metodu geliştirdi.
Baldaki taklitle mücadelede önemli bir rol üstlenen bu yöntem, Türkiye’nin çam balı ihracatını yaklaşık %30 oranında artırma potansiyeline sahiptir. AR-GE’ye yapılan yatırımlar ve yoğun çalışmalar sonucunda ortaya çıkan yeni C4 analiz metodu, TSE standartlarına dahil edilerek resmileşti ve Türkiye’nin çam balı ihracatında yeni bir dönemin başlangıcını müjdeledi.
Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak,
“Balparmak olarak AR-GE merkezimize 10 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Geliştirdiğimiz yeni C4 analiz metodu sayesinde Türkiye’nin bal ihracatını yaklaşık %30 artırmayı hedefliyoruz. Çam balı, özel bir analiz metodu gerektiren bir salgı balıdır. Avrupa’daki laboratuvarlar çam balını ‘çiçek balı’ analiziyle inceliyordu, bu da Türkiye’nin ihraç ettiği çam ballarının gümrüklerden geri dönmesine neden oluyordu. Ancak biz, AR-GE’ye yaptığımız yatırım ve dört yıl süren yoğun bilimsel çalışmalarla, çam balına özgü bir analiz metodu geliştirdik ve bu sayede çam balı ihracatının önünü açtık.
Ayrıca, sektörümüzdeki en büyük sorunlardan biri piyasadaki taklit ve tağşişli ürünler. Biz, hileli balları tespit edebilmek için yeni cihazlar ve analiz yöntemleri geliştiriyoruz. 25 dakikada hileli balları tespit edebiliyoruz. Tüm bu çalışmalarımız, sadece sektörümüz için değil, ülkemiz için de çok önemli bir adım. Şeffaflığa inanıyoruz ve Balparmak Kampüsümüz herkese açık. Rakiplerimizi meslektaş olarak görüyor, tüm bilgi birikimimizi paylaşmaya hazırız çünkü sektörü tek başımıza düzeltemeyiz, tüm paydaşların aynı bilgi düzeyine sahip olması lazım” dedi.