Yeni açıklanan program ile Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara sürdürülebilirlik alanında önemli destekler sunuyor.
T.C. Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların küresel pazarlarda hayata geçirilen sürdürülebilirlik alanındaki düzenlemelere en hızlı şekilde uyum sağlamaları için “Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği” kapsamında “Responsible Programı”nın lansmanını gerçekleştirdi.
Program, üç ana aşamadan oluşuyor:
Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi: Firmaların mevcut durumları, sektör bazında belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri doğrultusunda detaylı bir şekilde analiz edilecek. Bu sayede firmaların güçlü yönleri ve geliştirmeleri gereken alanlar net bir şekilde ortaya konulacak.
Yol Haritası ve Finansman: Firmalara özel sürdürülebilirlik yol haritaları oluşturulacak ve bu yol haritalarının uygulanması için teknik ve finansal destek sağlanacak. Projelerin finansmanı için İGE Kefalet Portalı üzerinden bankacılık sektörüne erişim imkanı sunulacak.
İzleme ve Doğrulama: Projelerin hayata geçirilmesi sürecinde düzenli olarak takip edilecek ve başarılı bir şekilde tamamlanması için gerekli destek sağlanacak. Ayrıca, firmaların kurumsal altyapılarını güçlendirmek amacıyla bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı hizmetleri de sunulacak.
Türkiye’nin ihracatını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm doğrultusunda artırmayı amaçlayan ve sağlanacak desteklerle uyum sürecinde ihracatçılara rehberlik etmeyi amaçlayan “Responsible Programı” ile 5 yıl süresince, yüzde 50 oranında desteklenmek şartıyla, şirketlerin danışmanlık hizmet giderlerinin toplamda 10 milyon liraya kadar olan kısmının T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanması planlanıyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği (AB) ile gelecek dönemde ticaretin kurallarını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün belirleyeceğini belirterek, Türkiye’nin ihracatının olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarını kaybetmemesi adına kapsamlı bir destek sağlanacağını açıkladı. Bakan Bolat, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak amacıyla ihracatçı firmalara kılavuzluk edecek bu programın, T. C. Ticaret Bakanlığı, T. C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve T. C. Kamu Gözetimi Kurumu tarafından iş birliği içerisinde koordine edileceğini ifade etti.
Bakan Bolat, Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde, Gümrük Birliği ile sağlanan ekonomik entegrasyonun daha da ileriye taşınması ve uluslararası ticaret düzeninde iklim değişikliği ile mücadele politikalarının olası etkilerine adaptasyonu sağlayacak bir yol haritası belirlediklerini söyledi. Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdüğünü ve bunun 1,6 yüzde puanının dış ticaretten geldiğini hatırlatan Bolat, geçen yıl ihracatın 255,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.
Bolat, AB tarafından “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM)” kapsamında belirlenen sektörlerin, yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörlerin demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik, hidrojen ve tekstil-giyim olduğunu aktararak, söz konusu sektörlerin SKDM’ye hızlı bir şekilde adaptasyon sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların, AB’ye gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 49’unu oluşturduğunu belirten Bolat, bu durumun Türkiye’nin ticaret politikasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında “Responsible Programı”na buradan erişim sağlayabilirsiniz.
Türkiye’de yeşil dönüşüm için yeni destek programı ile çevre dostu üretim teşvik edilecek
T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” tebliği ile sanayi tesislerinin çevre dostu ve sürdürülebilir üretim süreçlerine geçişini teşvik edilmesi, döngüsel ekonomi yaklaşımının benimsenmesi ve doğal kaynakları koruyarak iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Türkiye’de çevre dostu, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretim yatırımlarını teşvik etmeyi hedefliyor. Başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerine dair usul ve esasları belirleyen program, aynı zamanda yatırım projelerinin çevreye olan etkilerini azaltmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.
Program kapsamında, imalat sanayisinde faaliyet gösteren sermaye şirketlerine yönelik başvurular kabul edilecek. Desteklenecek projelerin, sanayi tesislerinin yeşil dönüşüm uygulamalarını içermesi gerekiyor. Başvuru sahipleri, projelerinin detaylarını ve yeşil dönüşüm yol haritası raporlarını sunarak destek talebinde bulunabilecek.
Projeler, yeşil dönüşüm hedeflerine uygunluk, yenilikçi uygulama örnekleri ve sektörel önceliklere göre değerlendirilecek. Başarılı bulunan projeler, arazi, bina, makine ve teçhizat gibi unsurlar için destek alabilecek.
Desteklenen projeler düzenli aralıklarla izlenmesi ve yatırım süresi sonunda nihai değerlendirmenin yapılması hedefleniyor. Projelerin, belirlenen hedeflerin en az %75’ine ulaşması bekleniyor. Hedeflerin gerisinde kalan projeler, destek kapsamından çıkarılabilecek.