2002 yılında Türkiye’de ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan Aygaz, toplumsal kalkınmaya destek olmak amacıyla çevre, sağlık, kültür-sanat ve eğitim gibi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Şirket, son olarak 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu paylaşarak emisyon azaltımı, cinsiyet eşitliği ve enerji tasarrufu gibi alanlardaki hedeflerini açıkladı.
Aygaz, Koç Holding’in 2050 karbon nötr taahhüdüne paralel olarak, 2030 yılına kadar tüm tesislerinde Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını %50 oranında azaltmayı hedefliyor. LPG’nin düşük karbon salınımı avantajıyla enerji dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynayacağını belirten şirket, bu kaynağı düşük karbonlu ekonomiye geçiş yakıtı olarak konumluyor.
Cinsiyet Eşitliği ve Sosyal Sorumluluk Projeleri
Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen Aygaz, 2026 yılına kadar 100.000 kadına teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanlarında eğitim vermeyi hedefliyor. Bu taahhüt, şirketin sürdürülebilir bir ekonomi için sosyal kalkınmayı da ön planda tuttuğunu gösteriyor.
Enerji Verimliliği Projeleri
Aygaz, enerji verimliliği projeleriyle 2023 yılında 440 MWh elektrik ve 235 bin m³ doğal gaz tasarrufu sağlayarak çevresel etkisini minimize etmeye devam etti. Gebze İşletmesi’nde çatısına kurulan güneş enerjisi panelleriyle geçen yıl 57.000 kWh enerji üretildi. Ayrıca, onay süreçleri tamamlanan Manisa GES projesiyle 1,59 MW kurulu güç elde edilerek 2,9 bin MWh enerji üretilecek.
GreenOdor ile SOx Emisyonları %65 Azaltıldı
Aygaz’ın geliştirdiği kükürtsüz LPG kokulandırıcısı GreenOdor, 2022 yılında tesislerde kullanılmaya başlandı. Bu inovatif ürün sayesinde LPG kaynaklı SOx emisyonları %65 oranında azaltıldı. Aynı zamanda daha az kimyasal kullanımı ve maliyet avantajı sağlayan bu teknoloji, çevresel etkiyi azaltmada önemli bir rol oynuyor.
Yeni Yatırımlar
Aygaz’ın Bangladeş’teki United Aygaz LPG şirketi, 59 bin ton satış ve 11 bin ton stoklama kapasitesine ulaştı. Şirket, kapasite artırımı ve yeni yatırımlar planlayarak küresel çapta büyümesini sürdürüyor.