Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santrali Türkiye’de

Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan, 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), yamaç paraşütü pilotu tarafından aksiyon kamerasıyla görüntülendi.

Türkiye’de bulunan Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulmuş ve yaklaşık 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğüne sahip. Santral, 2 bin 700 metre yükseklikte bulunan bir yamaç paraşütü pilotu tarafından aksiyon kamerasıyla görüntülendi.

Kurulumuna Ocak 2020‘de başlanan Kalyon Karapınar GES, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olmasıyla birlikte, martta tam kapasite elektrik üretimine başladıyor. Santral, 1350 megavatlık bir kurulu güce sahip olup, 2 milyondan fazla nüfusun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Karapınar Uçuş ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Ulutaş, büyüklüğüyle dikkati çeken santral üzerinde yamaç paraşütüyle uçuş gerçekleştirdi.

Ulutaş, Acıgöl yakınındaki Göktepe Uçuş Pisti’nden kalkış yaptığını anlatırken, Karapınar’ın uçmak için mükemmel bir yer olduğunu belirtti. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde güneş ışıklarını denizden yansıyan yakamozlar gibi gördüklerini söyledi. Bu durumun her bölgeden görülebildiği için Karapınar’ın bir simge haline geldiğini ifade etti. Ulutaş, 2 bin 700 metreden çekim yaptığını ve uçuşunun iki saat sürdüğünü sözlerine ekledi.

2 Milyon Kişinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

Kalyon Enerji İşletmeler Direktörü Burak Doğru, santralin 20 milyon metrekarelik bir arazi üzerine kurulu olduğunu belirtti.

Santralin 3 ana parselde enerji üretimine devam ettiğini aktaran Doğru, şöyle konuştu: “3 milyon 256 bin panelimiz var. Bu panellerin hepsi Kalyon PV Fabrikasında yüzde 80’nin üzerinde yerlilikle üretildi. Burada taş bir nevi panele dönüştürüldü ve buraya getirildi. Yaklaşık iki buçuk senede de bu kurulum tamamlanarak hizmete girdi.

Santralde 1350 megavatlık kurulu güç var. Yılda yaklaşık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Temiz bir enerji. Yenilenebilir enerji kaynağı ve böylelikle de konvansiyonel sistemler yerine bu kaynağı kullandığımız için yıllık 1,5 milyon tondan fazla karbondioksit salınımının da önüne geçiyoruz. Böylelikle doğaya da katkı sunuyoruz. Vasıfsız arazide büyük bir yatırımla elektrik üretme noktasına getirdik ve ülkemize fayda sağlıyoruz”

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım