En son rapor, Avrupa’daki PET Pazarı’nda olduğu gibi, 2022’nin PET ve PET değer zincirleri için eşi benzeri görülmemiş bir yıl olduğunu göstermektedir. Aşırı belirsizliğe rağmen, rakamlar pazarda ilerleme olduğunu göstermektedir. Ancak, orta ve uzun vadede AB’nin geri dönüşüm hedeflerine ulaşması için, PET’in Avrupa genelinde toplanması, sınıflandırılması ve geri dönüştürülmesi konusundaki eşitsizliklerin giderilmesi gerekecektir.
PET toplama ve geri dönüştürme, 2022’de AB’nin Yeni Tek Kullanımlık Plastik Direktifi hedeflerinden önce hızlandı. 2022’de PET toplama oranı %60 olarak gerçekleşti; bu, 2020’de elde edilen %45’ten bir artış olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yalnızca PET içecek şişeleri için geri dönüşüme yönelik ayrıştırma oranının 2020’deki %61’e kıyasla %75 olacağı tahmin edilmektedir. Mevduat-iade sistemlerinin Avrupa genelinde yaygınlaşması nedeniyle bu tahsilat oranının önümüzdeki yıllarda da artmaya devam etmesi beklenmektedir. 2022’de AB 27+3’teki 12 ülkenin bu toplama yöntemini faaliyete geçirdiği bildirilirken, 9’unun yakın gelecekte DRS’yi kurma yönünde siyasi karar aldığı bildirilmiştir. Toplama alanında ise yaklaşık 2,7 milyon ton PET atığı geri dönüşüm için ayrıştırılmıştır. Ayrıca toplam kurulu geri dönüşüm kapasitesi yaklaşık 3 milyon tondu ve bunun 1,4 milyon tonu gıdayla temas uygulamalarına yönelikti.
Ambalaj, 2022’de rPET’in baskın son kullanımıydı ve %48’i şişelerde kullanıldı. Bu, Avrupa’da şişeden şişeye geri dönüşümde çok olumlu bir artış olduğunu göstermektedir. rPET’in %25’i tabakalarda (tepsilerde) kullanıldı ve geri kalanı, polyester elyaflar (%15), çemberleme (%6) ve diğerleri (%6) dahil olmak üzere ambalaj dışı uygulamalarda kullanıldı. Değer zinciri ayrıca tepsi geri dönüşümü ve kimyasal geri dönüşüme yönelik adımlar atmıştır.
Gerçek döngüselliğe yönelik eğilimi sürdürmek için, toplama, geri dönüşüm ve alım açısından AB Üye Devletleri arasındaki eşitsizliklerin ele alınması gerekecektir; çünkü bugün bazı ülkeler, daha fazla yatırım yapılmadığı takdirde 2025 hedeflerini tutturamayacaktır. Bu nedenle, atık toplama ve geri dönüşüm altyapısının iyileştirilmesi ve hedeflere ulaşmak için adımlar atılması amacıyla Üye Devlet başına özel eylemlerin ele alınması gerekmektedir.
SUPD’nin uygulanması ve atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörlerine daha fazla yatırım yapılması, AB sanayisinin rekabet gücünün sürdürülmesi açısından hayati önem taşımaktadır.