ASELSAN’ın kuantum teknolojileri üzerine yaptığı çalışmaların bir ürünü olarak kurulan Kuantum Araştırma Laboratuvarı (KUANTAL), gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda Türkiye’nin ilk kuantum ürünlerini ortaya çıkardı.
Kuantum devriminin ilk adımı, 20. yüzyılın başlarında bilim insanlarının atomun yapısı ile elektromanyetik alanların kuantum doğasını tanımlayan matematiksel denklemleri ortaya koymasıyla atıldı. Bu çalışmalar, transistor, lazer gibi teknolojilerin geliştirilmesine öncülük etti. 21. yüzyılın başlarında gerçekleşen ikinci kuantum devrimi ise hesaplama, iletişim, metroloji, sensörler ve görüntüleme gibi alanlarda klasik sınırların aşılmasını hedeflemektedir. ASELSAN, Türkiye’deki kuantum çalışmalarında önemli bir konumda bulunmaktadır. Şirket, kuantum alanındaki çalışmalar için bir yıl önce Kuantum Araştırma Laboratuvarı’nı (KUANTAL) kurdu. Şu anda ise ASELSAN KUANTAL’ın ilk ürünlerini ortaya koymuştur.
ASELSAN, Kuantum Teknolojilerinde Öncü Olmayı Hedefliyor
KUANTAL, alanında ülkenin ilk merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde hayata geçirilen laboratuvarda yürütülecek projelerle ASELSAN üzerinden yerli sistemlerin ortaya konması amaçlanıyor. Laboratuvarın, sahip olacağı deneysel yetenekler ve araştırma olanakları itibarıyla Türkiye’nin tek, dünyada da sayılı araştırma laboratuvarından biri olması hedefleniyor.
Deneysel altyapılar ve çok sayıda üniversite ile hayata geçirilen akademik işbirlikleriyle KUANTAL’da yüksek etkili araştırma ve prototip geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmesi planlanıyor. Laboratuvarda, kuantum teknolojileri kullanılarak bugünkünden daha yüksek performansta çalışan ürünler geliştirmek için çalışmalar yapılıyor.