Perseverance keşif aracından gelen görüntü ve verileri inceleyen araştırmacılar, Mars‘ta organik moleküllerin var olduğuna dair kanıtlar buldu. Bu keşif, Mars’ın geçmişi hakkında bilgi sağlayabilir.
Perseverance keşif aracı tarafından Mars’tan gelen görüntü ve verileri inceleyen araştırmacılar, gezegenin Jezero Krateri’nde organik moleküllerin kanıtlarını buldular. Bu da potansiyel olarak gezegenin karbon döngüleri ve yaşamın ev sahipliği yapma kabiliyeti hakkında kanıtlar sunuyor. Bulgular, Mars’ın bir zamanlar yaşamın var olduğunu kesin olarak kanıtlamasa da, Dünya’nın komşusundaki “yaşamın temel yapı taşları” için şaşırtıcı derecede karmaşık organik koşullara işaret ediyor.
Mars, Bir Zamanlar Yaşama Elverişliydi
Yapılan bu keşifle birlikte “Mars’ta bildiğimiz anlamda bir yaşam var mıydı?” sorusu cevaplanmıyor; ancak yaşamın var olması için gereken koşulların bir zamanlar Mars’ta mevcut olduğuna işaret ediliyor.
Perseverance, Jezero Krateri’ni ilk keşfeden araç olarak Şubat 2021’den bu yana bölgeyi araştırıyor. Araştırmacılar, bu havzanın bir zamanlar içine akan bir nehir ve bir delta gibi eski bir göle ev sahipliği yaptığına inanıyor. Jezero Krateri, Mars’ta yaşam kalıntılarını ortaya çıkarması en muhtemel bölgelerden biri olarak değerlendiriliyor.
Jezero Krateri’nde gözlemlenen organik moleküller, genellikle karbon ve hidrojen atomları içerir. Bu bileşenler, Dünya’da bildiğimiz yaşamın temel yapı taşlarıdır, ancak abiyotik süreçlerle de oluşabilirler. Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Joseph Razzell Hollis, yaptığı açıklamada, “Bu organik moleküller astrobiyologlar için heyecan verici bir ipucu, çünkü genellikle yaşamın yapı taşları olarak düşünülürler. Ancak daha da önemlisi, bu moleküller biyolojik olmayan veya abiyotik süreçlerle oluşabilir ve bu nedenle organik moleküller kendi başlarına yaşamın kanıtı olarak kabul edilemezler, ekstra kanıtlara ihtiyaç duyarlar” dedi.
Organik Madde Nasıl Keşfedildi?
NASA’nın Perseverance keşif aracı, SHERLOC aracını kullanarak kaya yüzeylerindeki organik molekülleri ve mineralleri haritaladı. Krater tabanında yapılan gözlemlerde, organik maddelerin bulunduğu on hedefin tamamının önemli bir bulgu olduğu belirtildi. Araştırmacılar, molekülleri gözlemledikleri için kökenleri hakkında daha fazla sonuca varabilmek için bu örnekleri Dünya’daki laboratuvarlarda daha detaylı olarak incelemeleri gerektiğini belirttiler. Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarları, toplanan numunelerin Dünya’ya getirilerek derinlemesine incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu amaçla, MSR (Mars Sample Return) görevinin en azından 2020’lerin sonuna kadar gerçekleştirilmesi beklenmeden beklemek gerekecektir. Eğer Jezero Krateri’nde yaşam varsa, bilim insanları kraterin batı kenarındaki bir nehir deltasında bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmektedir. Çünkü Dünya’daki en eski yaşam belirtileri olan 3,5 milyar yıllık stromatolit adı verilen fosilleşmiş mikrobiyal matlar benzer sığlıklarda ortaya çıkmaktadır. Jezero’da en az bir milyon yıldır akan su ve kraterin zemininde bulunan organik moleküller, bildiğimiz yaşam için oldukça elverişli bir ortam oluşturmuş olabilir.