Altınbaş Üniversitesi’nden Dr. Fırat Arapoğlu, “Kadın sanatçıların sanatta ne kadar az temsil edildiğini ve tarih boyunca ne kadar ayrımcılığa maruz kaldıklarını inceleyeceğiz,” şeklinde ifade etti.
Üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre, sergide geçmişten bugüne kadın emeğini temsil eden heykeller, 100-150 yıllık el yapımı işlemeler, dokuma işleri, resim ve fotoğraf gibi sembolik ürünler sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen sergi açılışının ardından, Sanatçı Şükran Moral’ın katıldığı ‘Çağdaş Sanatta Kadın Temsili Üzerine’ başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.
Söyleşide, özellikle sanat tarihinde kadın sanatçıların temsiliyetinin azlığına, maruz kaldıkları ayrımcılığa ve hala devam eden sorunlara vurgu yapılarak, kadınların sanattaki temsiliyeti konusundaki zorluklar ele alındı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanatçı Şükran Moral, performanslarında aslında hayatta en çok korktuğu konulara işaret ettiğini belirterek, ‘Aklını kaybetmek beni çok korkutur. Yıllar önce Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin kadın bölümüne girerek yaptığım röportajlarda buna dikkat çekmek istedim. 30 yıldır orada olan ve neden orada olduğunu bilmeyen kadınlar vardı.’ şeklinde konuştu.
Sanatta Kadının Temsili Konusunda Hala Problemler Var
Sanat tarihçisi ve Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Fırat Arapoğlu da hala kadın sanatçıların sayısındaki azlık ve kadınların sanattaki temsili konusunda problemler olduğuna dikkati çekerek, şu görüşleri kaydetti:
‘Kadın sanatçıların sanatta ne kadar az temsil edildiğini, bu konuda tarih içerisinde ne kadar ayrımcılığa uğradıklarını masaya yatıracağız. Uzunca bir süre resim, heykel, mimarlık gibi başat alanlarda hep erkek üretim olarak kodlandırıldı. 1990’larla birlikte kadın sanatçıların sayısında belli oranda artışa tanık olduk ve onlar uluslararası arenada bizi çok iyi temsil eden işlere imza attılar. Fakat hala kadınların sanatta, akademide ve toplumsal hayatın tüm alanlarında temsiliyeti konusunda problem olduğunu düşünmekteyiz. O yüzden bu konuyu ne kadar görünür kılıp farkındalık oluşturursak o kadar başarılı olabileceğimizi düşünüyorum.’ açıklamalarında bulundu.