Agora Energiewende ve Agora Industrie raporuna göre, Almanya gelecekteki yeşil hidrojen talebinin büyük kısmı komşu ülkelerden boru hatlarıyla tedarik edilebilir.
Yazarlar, “2030’ların ortalarında komşu ülkelerden yaklaşık 60 ila 100 TWh yeşil hidrojen ithal edilebileceğini” belirtirken, Almanya’nın ulusal hidrojen konseyi ise 2030’a kadar yıllık talebin 94 ila 125 TWh arasında olacağını öngörüyor.
Agora Energiewende Direktörü Simon Müller, Almanya’nın iklim nötrlüğü için güvenli ve maliyet etkin yenilenebilir hidrojen tedarikine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Avrupa’dan boru hattı ithalatının bu süreçte kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, üretim ve taşıma için altyapı inşasının artık ithalat güvencesini sağlamak için önemli olduğunu ekledi.
Raporda 5 olası boru hattı koridoru incelendi ve Danimarka ve Norveç’ten gelen yeşil hidrojen ithalatının özellikle umut verici olduğu belirtildi. Orta ve uzun vadede, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’dan gelen koridorların yanı sıra İsveç ve Finlandiya’dan Baltık Denizi üzerinden geçen boru hatlarının da önemli bir koridor sağlayacağı ifade edildi.
Boru hatları, komşu ülkelerden Almanya’ya hidrojen ithalatının en ekonomik yolunun olarak görülürken, düşünce kuruluşları mevcut doğal gaz taşıma hatlarının yeniden kullanılabileceğini vurguladı. Müller, ‘Hidrojen ithalat koridorlarının zamanında hazır olması için, ihracatçılar, ithalatçılar ve transit ülkeler arasında boru hatlarının planlanması ve finansmanı konusunda hızla anlaşmaya varılması gerektiğini’ belirtti.