Akıllı tarım uygulamalarının genişlemesi için dijitalleşme, yapay zeka ve veriye dayalı iş modellerine odaklanılıyor. Yerli üretimin desteklenmesi ise bu alandaki yazılım ve ekipmanların üretimini hedefliyor.
2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı‘na göre, önümüzdeki dönemde tarım sektöründe bütüncül bir yaklaşımla üretimin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ele alınacak. Plan, teknoloji kullanımı ve verimliliği yüksek, düzenli, rekabetçi, arz-talep dengesi gözetilen, doğal kaynakları etkin ve sürdürülebilir kullanan, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesini hedefleyen bir tarım sektörünün oluşturulmasını amaçlıyor. Bu doğrultuda tarım istatistikleri, uluslararası standartlara uygun olarak güçlendirilecek. Tarım bilgi sistemleri, tarımsal üretimin her aşamasının doğru bir şekilde kaydedilmesini ve izlenmesini sağlayacak şekilde etkin hale getirilecek.
Tarımsal Üretici Kayıt Sistemi diğer kayıt sistemleriyle entegre edilerek geliştirilecek ve bu sayede kapsamlı bir tarım envanteri oluşturulacak. Tarım istatistiklerinin ve bilgi sistemlerinin iyileştirilmesi amacıyla fizibilite raporları hazırlanma aşamasında. Tarım istatistiklerinin derlenmesi, işlenmesi, analizi ve kontrolü için daha etkili prosedürler geliştirilmesi planlanıyor.
Tarım Alanında Yeni Bir Çağ Açılıyor
Kayıt ve bilgi sistemleri, erken uyarı sistemlerini, piyasa denetimlerini, üretim planlamasını ve stok yönetimini sağlayacak şekilde bütünsel bir yaklaşımla tasarlanacak. Ayrıca yazılım ve donanım altyapısı geliştirilecek.
Tarım işletmeleri ve üretici örgütlerinin akıllı tarım uygulamalarına dair insan kaynağı ve teknik altyapılarının geliştirilmesi teşvik edilecek. Aynı zamanda yerli üretim için akıllı tarım uygulamalarına yönelik yazılım ve ekipmanların geliştirilmesi desteklenecek.
Bu atılımlarla dijitalleşme, yapay zeka ve veriye dayalı iş modelleriyle akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.