Abdi İbrahim, HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde düşük karbonlu ambalaj yaklaşımı olan Green Harmonization‘ı başlattı.
Üç aşamadan oluşan Green Harmonization stratejisi, “Küçült” (Shrink) adı verilen ilk aşama, “Değiştir” (Switch) adı verilen ikinci aşama ve “Geri Dönüştür” (Recycle) adı verilen üçüncü aşama şeklinde adlandırıldı. Bu adımlarla Abdi İbrahim, çevresel etkileri azaltmayı ve sürdürülebilirlik yolunda önemli adımlar atmış olmayı hedefliyor. Bu proje ile ürünlerin ambalaj kaynaklı çevresel etkisini en aza indirmesi hedefleniyor.
Abdi İbrahim Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik ve İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül, konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:
“Projenin ilk fazında, dünya ilaç sektöründe bir ilke imza atarak şirketimizin Kapsam-3 emisyonlarını azaltmak hedefiyle üniversite-sanayi iş birliği projesi kapsamında yapay zekâ tabanlı sezgisel bir optimizasyon algoritması geliştirdik. Bu algoritma ile Abdi İbrahim’e ait blisterli ürünlerin yarısından fazlasının ambalaj boyutlarını optimize ettik. Böylece yaklaşık 500 adet dolu çöp konteynır ağırlığı kadar ambalaj tasarrufu sağladık ve 91 milyon kutuluk bölümde ambalajdan kaynaklanan karbon emisyonunu kutu başına yüzde 28 azalttık. Yaklaşık 6 Galata Kulesi yüksekliğinde ahşap palet azaltımı sağladık.”
Abdi İbrahim, bu proje sayesinde tasarruf sağlıyor
Abdi İbrahim, üretim hatlarında elde edilen verimlilik artışıyla 6 haftalık ek kapasite yaratmanın yanı sıra 179 ton ambalaj tasarrufu sağladı. Bu tasarruf, kutu başına yüzde 28‘lik ambalaj kaynaklı karbon emisyonunu azaltırken, 150 hanenin yıllık elektrik tüketimi kadar enerji tasarrufu sağlandı. Aynı zamanda 2 bin 500 adet ahşap paletin kullanımı azaltılarak 90 kilo üretim atığının önüne geçildi ve yıllık yaklaşık 1 milyon euro değerinde tasarruf elde edildi. Abdi İbrahim’in Green Harmonization stratejisi sayesinde çevresel açıdan olumlu etkilerin yanı sıra maliyetlerde de önemli düzeyde tasarruf sağlandığı belirtiliyor.