Abdi İbrahim, dünyanın sayılı biyobenzer ilaç geliştirici şirketlerinden İspanyol mAbxience ile teknoloji transferi anlaşması yaptı.
Metastatik kolorektal kanser, beyin tümörlerinin içinde en sık rastlanan ve tedavisi en zor olan beyin tümörü ile serviks kanseri tedavilerinde kullanılan ilacın Türkiye’de üretilmesini sağlayacak olan teknoloji transferi, hücreden itibaren gerçekleşecek, diğer bir deyişle direkt monoklonal antikor (mab) molekülünün üretimi Türkiye’de bir ilki temsil edecek şekilde gerçekleştirilecek.
Bu biyoteknoloji ürünü, Türkiye’de kritik bir yere sahip olup Abdi İbrahim tarafından tamamıyla yerelleştirilecek. Ürünün Türkiye’de üretilmesi, ithal ürünlerde karşılaşılan tedarik sorunlarını aşmamıza yardımcı olacak.
2026’da Pazara Sunulacak
Ürünün Türkiye’de üretimi için teknoloji transferi çalışmalarının 2024 yılında başlaması ve 2026 yılının ortasında ülke pazarına sunulması planlanmaktadır.
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, söz konusu teknoloji transferinin, hücreden nihai ürüne kadar olan süreçte Türkiye için bir ilk olacağını vurguladı.
Barut, “Abdi İbrahim, biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio ile sadece ülkemizde değil, aynı zamanda dünya pazarlarında da varlık göstermeyi hedefliyor. Bu anlaşma, biyoteknoloji alanında liderlik iddiamızı güçlendiren kritik bir adımı temsil ediyor. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve şimdiye kadar ithal edilen bir kanser ilacının hücreden başlayarak Türkiye’de üretimini gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
11 Yıldır Ortaklar
Ürünleri dünyanın dört bir yanında 100’den fazla ülkede kullanılan mAbxience şirketi ile lisansör iş ortaklıklarının 2012’den bu yana devam ettiğini anımsatan Barut, şunları kaydetti:
“Biyoteknoloji ürünlerinde en kritik aşama, hücreden protein elde edilen süreçtir. Bu teknoloji transferi ile proteini de kendimiz üreterek bütün aşamalarıyla bir biyoteknoloji ürününü yerelleştiriyoruz. Hücreden itibaren üretim kabiliyeti son derece kritik bir adım çünkü ilaç ham maddesinde dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlıyor. Bu anlaşma hem Türk ilaç sektörü adına hem de Abdi İbrahim’in biyoteknoloji alanında lider şirket olma yolculuğunda son derece önemli bir dönüm noktasıdır.
AbdiBio olarak dünya ölçeğinde deneyimli kadrolarımızla çalışıyoruz. Ülkemizin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olma özelliğini taşıyan AbdiBio’da, global standartlarda gerçekleştirdiğimiz üretimle sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünya pazarlarında da var olmayı hedefliyoruz. Bu anlaşmayı bu hedefimiz çerçevesinde önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Kutu bazındaki hacmi sadece yüzde 10 olan ithal ilaçlar, ülkemiz ilaç pazarında değer bazında yüzde 45’lik bir pay alıyor. İthal olan biyoteknolojik ilaçların toplam ithal ilaçlar içindeki payı ise yüzde 37. Ülkemizde ithal biyoteknolojik ilaçlar için yaklaşık 18 milyar TL harcanıyor. Hücreden itibaren olması nedeniyle ‘mab’ ürünlerde bir ilk olacak teknoloji transferi anlaşması sonucunda yerli üretime geçtiğimizde, söz konusu kanser ilacının ithalatının büyük oranda azalmasını ve hastaların ilaca erişiminin kolaylaşmasını hedefliyoruz. Abdi İbrahim olarak, geleceği ve hayatı iyileştirme yolculuğumuzda ilklere imza atmayı sürdüreceğiz.”
‘Heyecan Duyuyoruz’
mAbxience Global Ticari Direktörü Jurgen Van Broeck ise Abdi İbrahim ile gerçekleştirdikleri iş birliğinin, biyoteknoloji alanındaki uzmanlıklarını küresel çapta genişletme taahhüdünün önemli bir adımı olduğunu açıkladı.
Broeck, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekleştireceğimiz teknoloji transferi biyofarmasötik üretim yeteneklerinde büyük bir sıçramayı simgeliyor. mAbxience olarak Avrupa ve Güney Amerika’da GMP onaylı tesislerimizle, global düzeyde entegre biyo-üretim çözümleri sunma konusunda öncü bir konuma sahibiz. Şirketin, Sözleşmeli Geliştirme ve Üretim Organizasyonu, hücre hattı geliştirme, süreç geliştirme ve büyük ölçekli üretim alanlarındaki tecrübesinin bu işbirliğinde önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Biyofarmasötik alanda bu seviyede bir inovasyonu ve kendi kendine yeterliliği Türkiye’ye getirmekten heyecan duyuyoruz.”