AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, tek kullanımlık ambalajlar ve ambalaj atıklarının azaltılmasına yönelik yeni bir düzenleme üzerinde anlaşmaya vardı.
Avrupa Birliği’nde üretilen ambalaj atıklarının azaltılması ve döngüsel ekonomiyi teşvik etme amacıyla bir düzenleme planlanıyor. Buna göre, ambalaj atıklarının 2030’a kadar yüzde 5, 2035’e kadar yüzde 10 ve 2040’a kadar yüzde 15 oranında azaltılması hedefleniyor. Düzenleme kapsamında, 2030’dan itibaren meyve ve sebze, restoranlarda kullanılan yiyecek ve içecek ,tek kullanımlık soslar, krema ve şeker porsiyonları, tuvalet ürünleri, otellerde bulunan mini şampuan ve sabun ambalajları ile 15 mikronun altındaki hafif plastik torbalar gibi bazı tek kullanımlık plastik ambalajlar yasaklanacak.
Gereksiz ambalaj kullanımının azaltılması için ambalajların küçültülmesi gerekecek. Özellikle e-ticarette, ambalajlardaki boşluk oranı yüzde 50’yi geçmeyecek şekilde düzenleme yapılacak. Üye devletler, 2029’a kadar tek kullanımlık plastik şişeler ve metal içecek kaplarının yıllık en az yüzde 90’ını toplamak ve geri dönüştürmekle sorumlu olacak. Bu hedefe ulaşmak için, ambalaj türlerinde depozito iade sistemleri kurulacak. Ambalajlarda, malzeme içeriği, yeniden kullanılabilirlik durumu ve tek kullanımlık olup olmadığı gibi kriterleri içeren bir etiket bulunacak. Ayrıca, ambalajın yeniden kullanım olanakları ve toplama merkezleri hakkında bilgi sağlayan, ürünün yaşam döngüsünü takip edilebilir kılan bir dijital erişim sistemine sahip olacak.
Düzenleme, AB Konseyi’ndeki temsilcilerinin ve Parlamento’nun çevre komitesinin onayına sunulacak ve yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay sonra uygulanmaya başlanacak.