AB, işçilerin zorla işçilikle üretilen ürünlerin AB pazarına girmesini ve ihraç edilmesini yasaklayan bir düzenleme üzerinde anlaştı.
Düzenlemenin uygulanmasını kolaylaştırmak için Komisyon, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporlarına dayanan güncel verilere dayanan bir veri tabanı oluşturacak. Bu tablo, olası ihlallerin değerlendirilmesine yardımcı olacak.
Komisyon ve ulusal yetkili makamların düzenlemenin ihlal edilme olasılığını değerlendirirken uygulayacakları kriterler şunlardır:
- Şüpheli zorla çalıştırmanın ölçeği ve devlet tarafından zorla çalıştırmanın varlığı
- AB pazarında piyasaya sürülen ürünlerin miktarı veya hacmi
- Muhtemel zorla çalıştırma ile üretilmiş parçaların nihai üründeki oranı
- Tedarik zincirindeki zorla çalıştırma risklerine yakınlık ve risklerin ele alınması etkisi.
Zorla çalıştırma ile üretilen bir ürünü yasaklama, geri çekme ve imha etme kararı, soruşturmayı yürüten makam tarafından alınacak. Ulusal bir makam tarafından alınan karar, karşılıklı tanıma ilkesi temelinde diğer tüm üye devletlerde de geçerli olacak. Zorla çalıştırma riski taşıyan kritik ürünlerin tedarikinde, yetkili makam ürünü imha etmek yerine, zorla çalıştırmanın sonlandırıldığını kanıtlayana kadar elinde tutabilir. AB dışı ülkelerde düzenlemeye yönelik soruşturmaları Komisyon yürütecek. Riskler bir üye devletin topraklarında ise, o üye devletin yetkili makamı soruşturmaları yürütecek.
Komisyon, ekonomik operatörler ve yetkili makamlar için uyum sağlamalarına yardımcı olacak kılavuzlar yayımlayacak. Bu kılavuzlar, farklı zorla çalıştırma türlerinin sonlandırılması için uygulamaları da içerecek. Düzenleme, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.