FedEx, Otonom Robot Projesinden Vazgeçti

“Teslimat robotları, teslimat sürecinin en pahalı ve en karmaşık kısımlarından biri olduğundan, bunu uygun maliyetli bir çözüm haline getirmeyi amaçlıyoruz.”

Dünyaca ünlü teslimat şirketi FedEx, ürün teslimatlarını sağlayabilecek bir robot geliştirmek için 2019’dan beri bazı yatırımlar yapmaktaydı ancak Robotics 24/7 tarafından hazırlanan bir rapora göre bu plandan vazgeçildi.

Rapora göre, şirketin dönüşümden sorumlu baş sorumlusu Sriram Krishnasamy’den gelen bir e-posta, teslimat robotu “Roxo” projesini rafa kaldırdıklarını bunun yerine “DRIVE” adlı yeni bir kurumsal hedef belirledi. Mektup, robotun yeni DRIVE modeli kapsamında şirket için yakın vadeli planlarını karşılamadığını ve bu nedenle projenin iptal edildiğini belirtti.

Roxo, DEKA Research & Development ile birlikte geliştirildi. Projenin ana hatlarının belli olduğu dönemde, robot yaklaşık bir metre yükseklikte ve 205 kilo ağırlığındaydı. Kalabalık mahallelerde gezinmek ve doğrudan müşterilerin evlerine hızlıca ulaşmak için zorlu yol koşullarında engellere takılmamak için tasarlandı. Hatta Roxo, 360 derecelik LiDAR kamera sensörleri ve güçlü bir pil ile donatılmıştı. Zorlu koşullarda rahat hareket etmek için dört tekerleğe ek artı iki adet önde tekerlere sahip olan robotun hatta önünde mesajları bildiren küçük bir ekran bulunuyordu.

FedEx, Roxo’yu ABD’de Tennessee, New Hampshire ve Texas’ta ve hatta Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya kadar uzak yerlerde test etti. Ancak, robotun FedEx sitesindeki Sıkça sorulan Sorular bölümünde, Roxo’nun tehlikeli konumuna ilişkin bir ipucu yer alıyor.

“Teslimat robotları, teslimat sürecinin en pahalı ve en karmaşık kısımlarından biri olduğundan, bunu uygun maliyetli bir çözüm haline getirmeyi amaçlıyoruz.”

Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi, şirketin “DRIVE” adındaki yeni konsepti göz önünde bulundurulduğunda, şirketin farklı planlarda olduğunu doğrular nitelikte.

Şirketler, insanlar tarafından daha pahalı teslimatların yerini alabilecekleri için Roxo gibi eve teslimat robotları seçeneğini değerlendiriyor ancak FedEx’e göre, bu finansal kaygılar, karbon emisyonlarını ve trafik sıkışıklığını azaltmak için kurumsal bir hedef olsa da, arzu edilen sonuçlara henüz ulaşılabilmiş değil gibi görünüyor.

FedEx, aynı gün teslimat projesi kapsamında geliştirdiği otonom robot projesinden vazgeçti