Dünyaya Yön Veren Buluşlar

Bugün, karşımıza çıkan ve hayatımızı kolaylaştıran pek çok buluşa erişimimizi sağlayan ve modern bir dünyanın gelişiminde önemli rol oynayanların, mühendisler olduğunu biliyor musunuz? Otomobilden ampule, uçaktan bilgisayara kadar dünyaya muazzam etkiler bırakmış bu sayısız mühendis, günümüzde hala icat ettikleri ve yarattıkları güçlü etkilerle anılıyorlar. Peki, kim bu dünyayı değiştiren mühendisler? 

1.ARŞİMET

Arşimet, kendi adıyla tanınan “sıvıların dengesi kanununu” da bulmuştur. Suya batırılan bir cismin taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığından kaybettiğini fark ederek hamamdan “eureka” (buldum, buldum) diye haykırarak çırılçıplak dışarı fırlaması, onunla ilgili en çok bilinen bir hikâyedir.

2.LEONARDO DA VİNCİ

Da Vinci, hem eşsiz bir sanatçı hem de çağının çok ilerisinde bir mühendis olarak karşımıza çıkar. Yaşadığı 1400’lü yıllarda, bir ressam ve heykeltıraş olarak üne kavuşan Da Vinci, bilim ve matematiğe olan ilgisi ile bugün bile denenen çok sayıda mühendislik harikasını tasarlamıştır. Helikopter gibi uçan makinalar, Bill Gates tarafından toplanan hidrolik alanındaki çalışmaları, Norveç karayolu departmanı tarafından tasarımlarından birine dayanan bir köprü inşası, bunlardan sadece birkaçıdır. 

3.WRİGHT KARDEŞLER

Wright Kardeşler olarak tanınan Orville Wright (19 Ağustos 1871 – 30 Ocak 1948) ve Wilbur Wright (16 Nisan 1867 – 30 Mayıs 1912), tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı kardeşler “Planophore” adını verdiği bu model uçak, tarihte ilk yapısal dengeli uçaktır.

17 Aralık 1903 saat 10:35’te Kitty Hawk kasabasına yakın Kill Devil Hills mevkiinde, Wrigh Flyer, Orville Wright’in komandasıyla 12 saniyede 36,6 metre uçarak ilk uçuşu gerçekleştirdi.

4.NİKOLA TESLA

1856 doğumlu olan Sırp asıllı Tesla, muhtemelen en büyük mühendisler listesinde eşsiz bir yere sahiptir. Yaşadığı dönemde çok sayıda şansızlık yaşayan Tesla, icatlarının çoğunun değeri bilinmeyen ve küçümsenen mucitlerden biridir.

 Buluşları arasında modern radyo, X-ışını, endüksiyon motoru, 3 fazlı elektrik, floresan aydınlatma ve kablosuz elektriğin temeli olan Tesla bobini bulunmaktadır. Ayrıca bir transformatör ve bir motordan yapılan Alternatif Akım elektrik sistemini geliştirdi.

5.CHARLES BABBAGE

İngiliz matematikçi Charles Babbage’ın (1791-1871) hesaplama motorları, bilgisayar tarihinin en ünlü ikonları arasındadır. Babbage’ın Fark Motoru No.1 ilk başarılı otomatik hesap makinesiydi ve zamanın hassas mühendisliğinin en iyi örneklerinden biri olmaya devam ediyor. Babbage bazen “bilgisayarın babası” olarak anılır. Uluslararası Charles Babbage Derneği (daha sonra Charles Babbage Enstitüsü), entelektüel katkılarını ve modern bilgisayarlarla olan ilişkilerini onurlandırmak için adını aldı.

6.THOMAS EDİSON

On December 31 1879 Thomas A Edison gave the first public demonstration of the incandescent lamp in Menlo Park He is seen here in 1929 holding a replica of his first lamp which had the power of 16 candles In contrast the lamp on the left had the power of 150000 candles UPI PhotoFiles

Thomas Alva Edison (11 Şubat 1847 – 18 Ekim 1931), 20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Elektrik enerjisi üretimi, kitle iletişimi, ses kaydı, filmcilik gibi birçok alanda cihazlar geliştirdi. Fonograf, film kamerası, ampulün ilk versiyonları gibi icatları sanayileşmiş modern dünyada büyük etki yarattı. İcat geliştirme sürecine düzenli bilim ve takım çalışması prensiplerini uygulayan ilk mucitlerden biriydi. Birçok araştırmacıyla çalıştı. Dünyanın ilk endüstriyel araştırma laboratuvarını kurdu. ABD’de kendi adına kayıtlı 1.093 patentin yanı sıra başka ülkelerde de bulunan patentleriyle tarihin en verimli mucitlerinden biridir

7.ELON MUSK

Elon Musk, mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırseverdir. Doğduğu yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır ve günümüzde hâlen 20 yaşında göç ettiği ABD’de yaşamaktadır.

Musk 1995’te Stanford’da uygulamalı fizik ve malzeme bilimi alanında doktoraya başladı. Ancak iki gün sonra kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başlamak için okulu bıraktı.[54] 1999’da, Compaq’ın AltaVista birimi Zip2’yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı.

8.GEORGE STEPHENSON

1813 yılında kaygan tekerleklerin kaygan bir yüzey üzerine yapışma ilkesini keşfederek demir raylar üzerine yerleştirilen ve kendi ağırlığından başka kömür yüklü birkaç vagonu da çekebilen buharlı bir lokomotifi yapmayı tasarladı.

Blucher adı verilen bu lokomotif 25 Temmuz 1814 tarihinde denendi ve başarılı oldu. 1821 yılında Stockton-Darlington Demiryolu’nun yapımıyla görevlendirildi. Bunun yanında Newcastle’de kurduğu fabrikada lokomotif yapımıyla uğraştı. Eylül 1825’te Stockton-Darlington hattında çalıştırmaya başladığı trenle gerçek anlamda demiryolu taşımacılığını başlattı. 1826’da atandığı 64 km’lik Liverpool-Manchester Demiryolu hattı mühendisliğini oğlu George Robert Stephenson ile birlikte yürüttü. Beş yılda tamamlanan bu hatta çalışacak lokomotifi seçmek için yapılan yarışmayı ”Rocket” adlı lokomotifiyle kazandı.

9.ALEXANDER GRAHAM BELL

İskoçya’da 1847 yılında dünyaya gelen Bell, İngiltere ve Kanada’nın ardından ABD’nin Doğu yakasında Nova Scotia’da yaşadı.Bell, 1880 ve 1886 yıllarında yoğun ses deneyleri gerçekleştirirken, kuzeni Chichester Bell ile teknisyen Charles Sumner Tainter ona deneylerinde yardımcı olmuştu. Bell’i en büyük rakibi olan Thomas Edison’un 1877 yılında ilk ses kaydı denemelerine başlaması, İskoç asıllı mucidi harekete geçirdi. Bell ve ekibi, metal, mum, cam, alçı ve karton gibi çeşitli maddelerle ses kaydı deneyleri yaptı.Geride çapları 10-35 cm arasında değilen karton diskler bırakan Bell, 2011’de önemli bir keşfin yapılmasını sağladı: 15 Nisan 1885 tarihli ses kaydı bulunmuştu.

10. STEVE WOZNİAK

Apple denilince aklımıza her ne kadar Steve Jobs gelse de Steve Wozniak, Apple’ın arkasındaki gerçek dahiydi. Tüm zamanların en başarılı mühendisleri arasında yer alan Wozniak, son derece başarılı bir elektrik mühendisi, programcı ve teknoloji girişimcisidir. 1970’lerde ilk kişisel bilgisayarları geliştiren Wozniak, uzun yıllar Apple bilgisayarlarının gelişimini denetleyen şirketin arkasındaki kilit isimdi. Apple’dan ayrıldıktan sonra ilk programlanabilen evrensel uzaktan kumanda ve GPS gibi icatlardan çok sayıda patent alan Wozniak, dünya çapında bilgisayar mühendisliği eğitimi almak isteyenlere de ilham olmuştur. 

KAYNAKÇA

1.WİKİPEDİ