Türk Girişimciler Sahra Çölünde Tarım Başlatıyor

Tülin Akın, dünyanın ilk akıllı köyünü kuran Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı, Cezayir’in Sahra Çölü’nde 20 bin hektarlık bir alanda organik madde içermeyen toprakta tarım projelerine başladıklarını duyurdu.

Proje Hakkında

Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Tarımın Geleceğini Dönüştürmek: Teknoloji, İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik” seminerinde konuşan Akın, projeleri hakkında bilgi verdi. Akın, “Sahra Çölü’nde tarım yapabilmek için bu topraklarda ürün yetiştirme çalışmaları yürütüyoruz. Ekip arkadaşlarıma çöl haritasını göstererek, ‘bu sarı bölgeye ölmeden önce yeşil bir nokta koymak istemez misiniz?’ diye sordum. Projemizi büyük bir heyecanla sürdürüyoruz. Kuzey Afrika’da, Fas, Tunus ve Etiyopya’da da faaliyetlerimiz mevcut.” dedi.

Çalışmalar ve Yöntemler

Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Coşkun Yıldırım, Sahra Çölü’nde 30 km/s hızla esen rüzgarın zorluklarına dikkat çekti. Yıldırım, “Çölün altında tatlı su kaynakları var, ancak bu suyun toprakta tutulabilmesi için organik madde gerekiyor. Cezayir’in evsel atıklarını kullanarak mikro algler ile organik madde üretiyoruz. Ayrıca pirina gibi organik maddeleri de topluyoruz. Ekim ve dikim süreçlerinde deniz yosunları ve sürekli su ile bitkilerin gelişimini destekliyoruz. Şu anda toplam 20 bin hektarlık alanda 4 bin hektar üzerinde test aşamasındayız.” şeklinde konuştu.

Ödüller ve Başarılar

Tülin Akın, 2007 yılından bu yana 23 ödül kazanmış bir girişimci. Akın, “Yaptığım işlerin ödüllendirilmesi çok anlamlı. Tarıma yatırım yapmış olan Selçuk Yaşar’ın anısına ödül almak beni duygulandırdı. 2018’de Dünya Ekonomik Forumu’ndan ‘Dünyanın En İyi Sosyal Girişimcisi’ ödülünü aldım ve bu bursla Harvard Üniversitesi’nde ‘Sosyal Değişim İçin Liderlik’ eğitimi aldım. Sosyal girişimci olmak, yenilikçi çözümler geliştirmek ve bu çözümlerin örnek alınmasını sağlamak demektir.” ifadelerini kullandı.