Ülkelerin %95’i BM İklim Taahhütlerini Sunmadı

BM’nin iklim hedefleri için belirlediği süre doldu, ancak 200 ülkenin çoğu taahhüdünü sunmadı. Şimdiye kadar sadece 12 ülke emisyon planını iletti.

BM İklim Sekreteri Simon Stiell, ülkelerin emisyon planlarını sunarken kaliteye odaklanmaları gerektiğini belirterek, kapsamlı stratejiler için zaman tanınmasını önerdi. Ancak, iklim krizinin aciliyetine dikkat çeken eleştirmenler, bu gecikmelerin küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefini riske atabileceğini vurguluyor.

Büyük Ekonomilerden Farklı Yaklaşımlar

Avrupa Birliği ve Çin’in yıl ortasına kadar hedeflerini açıklaması beklenirken, Hindistan’ın diğer büyük ekonomilerin adımlarını izleyeceği belirtiliyor. BM, Eylül ayında bu planları değerlendirerek toplam emisyon azaltımlarını ve küresel ısınmayı önleme potansiyellerini analiz edecek.

Türkiye, 2035 Ulusal Katkı Beyanı’nı henüz BM’ye sunmadı. Ancak, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 2022’de İklim Şurası’nı toplayarak yol haritası oluşturdu.

Türkiye, Yenilenebilir Enerji Hedefini Büyütüyor

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini 120.000 MW çıkarma hedefini açıkladı.

Türkiye’nin İklim Politikaları Yetersiz Değerlendirildi

Climate Action Tracker, Türkiye’nin mevcut iklim politikalarını “kritik derecede yetersiz” olarak değerlendirdi. Fosil gaz üretimi ve kömür kullanımı, net sıfır emisyon hedefini zorlaştırabilir.

Bu gelişmeler, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini vurguluyor. Ülkelerin, küresel ısınmanın etkilerini önlemek için daha hızlı ve kararlı adımlar atması gerektiği belirtiliyor.