EYODER, İşletmeleri SKDM Yükümlülüğünden Kurtaracak Yol Haritası Çizdi

EYODER Başkanı Onur Ünlü, SKDM ile AB’deki sektörlerin mali yükümlülüklerden kurtulması için 6 adımlık yol haritası sundu.

Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) kapsamında, üretici sektörlerin rekabet gücünü korumak ve karbon kaçağını engellemek amacıyla 2023’te başlatılan geçiş dönemi bu yıl sona eriyor. 1 Ocak 2026’dan itibaren alüminyum, çimento, demir-çelik, elektrik, hidrojen ve gübre sektörlerinde karbon fiyatlandırma ve doğrulama yükümlülükleri devreye girecek.

AB Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki (ETS) ücretsiz tahsilatlar 2026’dan 2034’e kadar kademeli olarak sonlandırılacak. Türkiye’de enerji hizmet şirketlerini temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olan EYODER Başkanı Onur Ünlü, Enerji Verimliliği Haftası’nda yaptığı açıklamada, bu sektörlerin mali yükümlülüklerden kurtulabilmesi için enerji verimliliğini artırarak 6 adımlık bir yol haritası oluşturduklarını belirtti.

Şirketler İçin SKDM Yükümlülüklerine Yönelik Yol Haritası

1. Detaylı Enerji Etüdü: İlk adımda işletmenin enerji tüketim verileri ve süreçleri incelenip analiz edilir. Verimsizlikler tespit edilerek enerji verimliliğini artırmak için projeler geliştirilir.

2. Tasarruf Eylemleri: İşletmeler, yatırım gerektirmeyen operasyonel değişikliklerle enerji ve kaynak tasarrufu sağlar. Bu adımda, izolasyon eksikliklerinin giderilmesi, sıcaklık ayarlarının optimize edilmesi gibi projelerle enerji ve emisyon %5-10 oranında azaltılabilir.

3. Mikro Enerji Verimliliği Yatırımları: Düşük bütçeli yatırımlar ile atık ısı geri kazanım sistemleri, pompa revizyonları gibi projelerle %10-15 enerji, kaynak ve emisyon azaltımı sağlanabilir.

4. Makro Enerji Verimliliği Yatırımları: Yüksek bütçeli yatırımlar gerektiren bu adımda, kazan dairesi modernizasyonu ve iklimlendirme dönüşümü gibi projelerle %20-30 emisyon azaltımı sağlanabilir. Yatırım geri ödeme süresi 2-3 yıldır.

5. Fosil Yakıttan Çıkış: Enerji verimliliği sağlandıktan sonra fosil yakıtlardan çıkış projeleri, ısı pompaları ile gerçekleştirilir. Bu sistemlerin geri ödeme süresi 3-4 yıldır.

6. Yenilenebilir Enerji: Son adımda, fosil yakıt kullanımı azaltıldıktan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik sağlanmalıdır. İşletme, kendi yenilenebilir enerji santralini kurabilir veya dışarıdan tedarik edilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlandığından emin olmalıdır.