Schmid, Pekintaş Group ile Türkiye’de 3 GWh kapasiteli vanadyum redoks akış batarya üretim tesisi kurmak için ortak girişimini genişletiyor.
Schmid ile Pekintaş Group’un ortak girişimi Schmid Pekintaş, Türkiye’de 3 GWh kapasiteli vanadyum redoks akış bataryası üretim tesisi kurma kararı aldı. 2026’da üretime geçmesi planlanan tesis, enerji depolama maliyetlerini düşürmeyi ve teknolojiyi daha rekabetçi hale getirmeyi amaçlıyor.
Schmid Pekintaş, 2014’ten bu yana Türkiye’de güneş paneli üretimindeki başarısını enerji depolama sistemlerine taşıyor. Bu yeni girişim, enerji depolama sistemlerinin seri üretimine olanak sağlayacak altyapıyı kurmayı hedefliyor. Şirket, şu anda güneş paneli üretiminde yıllık 1 GW kapasiteye sahip bir tesis işletiyor.
Schmid Pekintaş’ın ürettiği vanadyum redoks akış bataryaları, şirketin son on yıldır geliştirdiği teknolojinin üçüncü neslini oluşturuyor. Yeni tesis, 15-30 kW güç ve 120 kWh enerji depolama kapasitesine sahip 10ft konteynerlerde ve 200 kW / 800 ila 1600 kWh kapasiteli 40ft konteynerlerde akış bataryaları üretecek. İlk etapta 4 saatlik depolama kapasitesi sunulacak, ilerleyen zamanlarda ise 8 saat ve daha yüksek kapasiteler sağlanacak.
Küresel çapta kurulu 5,6 GW/357 GWh uzun süreli depolama kapasitesinin %16’sını vanadyum redoks akış bataryaları oluşturuyor. Firmalara göre Türkiye, hibrit yenilenebilir enerji projelerine yönelik güçlü teşvikler sayesinde uzun süreli depolama için önemli fırsatlar sunuyor. Şirketler, ulusal ihalelerde ayrılmış kapasitelere sahip hibrit projeler için güçlü teşviklerin bulunduğunu belirtiyor. Schmid Pekintaş, güneş enerjisi projelerine depolama kapasitesi eklemek için Malta Inc. ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı ve redoks akış bataryası üretiminin bu çabayı tamamlayıcı olacağını vurguluyor.