Geri Dönüşüm Hem Çevreye Hem de Ekonomiye İyi Gelecek

Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı’nda, “Yeşil Mutabakat Çerçevesinde Geri Dönüşüm” oturumu düzenlendi. Geri dönüşümün hem çevre hem ekonomik için önemine dikkat çekildi.

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı’nda özel sektörden kamuya, akademiden sivil toplum kuruluşlarına kadar değişimde kilit rol oynayan tüm paydaşlar döngüsel ekonomi vizyonu ile plastik için buluştu.

23 Şubat tarihinde çevrimiçi gerçekleştirilen Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı’nda moderatörlüğünü PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun yaptığı “Yeşil Mutabakat Çerçevesinde Geri Dönüşüm” oturumunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yüksek Mühendisi Hülya Çakır ve SEPA Başkanı Hakan Özhuy konuşmacı olarak yer aldı.

Plastiğin ekonomik bir malzeme olmasının yanı sıra, şekilden şekle, renkten renge girip, çelikten daha sert ipekten daha yumuşak bir ürün olduğunu ve yaşamımıza kolaylıklar kattığını belirten Eroğlu, “Dünya’da en çok tüketilen, ekonomik anlamda en kolay ulaşılabilen malzeme plastiktir.

Plastiğin, tüketicilerin ihtiyaçtan fazla ambalaj kullanımına bağlı olarak israf edilmesi, geri dönüştürmek yerine tüketilen malzemenin doğaya atılması gibi bazı sorunlar olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu sorunların çözümü yeşil mutabakatta da özel bir vurguya haiz oldu. Bu çerçeveden baktığımızda geri dönüşüm konusu hem ekonomik hem de çevresel anlamda çok önemli bir konu.

Ülkemiz için de çok önemli. Çünkü ülkemiz Dünya’da 6. büyük plastik üreticisi. Avrupa’ya baktığımızda Almanya’nın hemen ardından 2. en büyük plastik endüstrisine sahip bir ülke. Dolayısıyla ekonomi döngüsünde çok büyük bir katkısı var” dedi.

Eroğlu, yeşil dönüşümle birlikte plastiğin odak noktasının, gerekmedikçe kaynakları tüketmeden son noktada yeniden kullanımının önemli olduğunu ve tekrar kullanımı mümkün değilse geri dönüştürülmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Yeşil mutabakat çerçevesinde dünyadaki önemli marka sahipleri, toplumsal bakış açısıyla sosyal sorumluluk içerisinde ürünlerinin artık belli oranda geri dönüşmüş malzemeden üretilmesini zorunlu taahhüt haline getirdiler.

Bunun sonucu olarak plastiğin kullanıldığı ambalajlarda, tekstil ürünlerinde, otomotivde, inşaat malzemelerinde geri dönüştürülmüş plastik hammadde kullanılması hem marka sahipleri hem de tüketiciler açısından birinci öncelik haline geldi. Geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanabilmek için atık plastikleri kaliteli ve temiz bir şekilde toplamamız ve sonra da bu toplanan atıkları geri dönüştürmemiz gerekiyor.

KAYNAKÇA

1.PAGEV Dergisi 158. Sayı