Sürdürülebilir Finans Forumu’nda “Üçüz Dönüşüm” Vurgusu

Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşma yolunda önemli bir platform olan Sürdürülebilir Finans Forumu, bu yıl 10. kez İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ile UN Global Compact Türkiye iş birliğiyle düzenlendi. 3 Aralık’ta Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen forumun teması, “Üçüz Dönüşüm Çağında Sürdürülebilir Finans: Dijitalleşme, Karbonsuzlaşma ve Sosyal Etki” olarak belirlendi.

Forumda, dijitalleşmenin ekonomik ve sosyal dönüşümü nasıl şekillendirdiği, karbon salımlarının azaltılmasında finansmanın rolü ve toplumsal eşitliğin artırılmasına yönelik sosyal etkiler detaylı bir şekilde ele alındı.

 “Finansman Dönüşüm Sürecinin Temel Taşıdır”

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, yeşil, dijital ve sosyal dönüşümün birbirini destekleyerek sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. “Dijitalleşme ve karbonsuzlaşma gibi dönüşümlerin başarıya ulaşması, sürdürülebilir bir şekilde finanse edilmesiyle mümkün olacaktır” diyen Dördüncü, iklim hedeflerine ulaşmak için finans sektörünün yeni modeller geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

COP29’da gelişmekte olan ülkelere sağlanan iklim finansmanının artırılmasına yönelik alınan kararları hatırlatan dördüncü, Türkiye’nin de 2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi’ni açıklamasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

“Karbon Azaltımı İçin Küresel Çapta Daha Fazlasına İhtiyaç Var”

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel ise sürdürülebilir finansın Türkiye’de sektörel dönüşümleri hızlandırdığını belirtti. “Karbon azaltımı konusunda dünya yetersiz adımlar atıyor. Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için 20 kat daha fazla karbon azaltımı gerekiyor” diyen Günsel, küresel iş birliği ve kolektif eylemin önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji projelerine sağladığı finansman ile önemli bir sıçrama yaptığını vurgulayan Günsel, “Güneş ve rüzgâr enerjisinde dünyada 11., Avrupa’da 5. sıradayız” dedi.

 “Dijitalleşme ve Sosyal Etki Birbirinden Ayrılamaz”

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin toplumsal etkilerle desteklenmediği sürece eksik kalacağını belirtti. “Üçüz dönüşüm çağına girdik. Dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve toplumsal yapılar bir bütün olarak ele alınmalı” dedi.

 “Kalıcı Krizlere Hazır Olmalıyız”

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin ise iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını belirterek, “Deniz seviyeleri yükseliyor, gıda ve enerji krizleri kapıda” dedi. Beşeri sermayeye yapılan yatırımların sürdürülebilirliğin anahtarı olduğunu vurguladı.