EY’nin, 23 ülke ve 27 sektörde 17 bin 350 çalışan ve 1595 işverenin katılımıyla gerçekleştirdiği EY Work Reimagined 2024 Araştırması, iş dünyasındaki dönüşüm trendlerini gözler önüne seriyor. Teknolojideki hızlı gelişim ve iş gücü piyasasındaki değişiklikler, verimlilik artışına ve yetenek yönetiminde çeviklik ihtiyacına dikkat çekiyor.
Üretken Yapay Zekâ Kullanımı Rekor Seviyede
Araştırma sonuçlarına göre, üretken yapay zekâ (GenAI) kullanım oranı 2023’te %22 iken, bu oran günümüzde %75’e yükseldi.
En yüksek kullanım oranı teknoloji sektöründe, en düşük oran ise kamu sektöründe. Çalışanların %58’i, GenAI kullanan şirketlerin eğitim ve gelişim programlarını “mükemmel” olarak değerlendiriyor.
EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Şirket Ortağı ve İş Gücü Danışmanlığı Lideri Ersin Yıldırım, bu teknolojinin yetenek yönetiminde çeviklik ihtiyacını artırdığını belirtiyor:
“GenAI teknolojisini en etkin kullanan işverenler, yetenek çekme ve elde tutma yarışında öne geçiyor.”
Kuşaklar Arası Yetenek Yarışı
Araştırmaya göre, Y ve Z kuşakları, üretken yapay zekâ teknolojisini kullanmada diğer kuşaklara göre daha istekli.
- Y Kuşağı: %40’ı işten ayrılmayı düşünüyor.
- Bebek Patlaması Kuşağı: Bu oran sadece %23.
- Erkekler: Kadınlara kıyasla 1,2 kat daha fazla iş değişikliği planlıyor.
Z kuşağının yükselen veganlaşma ve dijitalleşme gibi yeni trendleri benimsemesi, şirketlerin yetenek stratejilerini yeniden şekillendirmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
İşten Ayrılma Eğilimi Yükseliyor
Çalışanların işten ayrılma isteği, geçen yıla göre %4 oranında arttı. İş dünyası, geleneksel stratejilerle yetenek akışını yönetmekte zorlanırken, çalışanların %38’i önümüzdeki 12 ay içinde işten ayrılmayı düşünüyor.
- Çalışanların %26’sı mevcut sektörde kalmayı hedefliyor.
- %25’i farklı sektörlere geçiş yapmayı planlıyor.
Araştırma, yetenek avantajı elde eden şirketlerin verimlilik ve yüksek performans oranlarının rakiplerine göre çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Yetenek avantajına sahip şirketler, son iki yılda 7 kat daha yüksek üretkenlik artışı bildirdi. Mevcut ekonomik koşullarda 6 kat daha başarılı olduklarını ifade ediyorlar.
EY’nin değerlendirmesine göre, şirket kültürü, ödüllendirme yöntemleri, beceri geliştirme ve kariyer yolları, yetenek avantajı kazanmanın anahtar unsurları arasında yer alıyor.