Akdeniz ülkeleri, TeraMed girişimiyle 2030’da 1 TW yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Bu plan, 700 milyar dolarlık yatırım ve istihdam vaat ediyor.
Bakü’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29), Akdeniz bölgesine yönelik TeraMed girişimi tanıtıldı. Bu girişim, bölgedeki yenilenebilir enerji potansiyelini artırmayı amaçlıyor.
Geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen COP28’de, dünya genelindeki yenilenebilir enerji kapasitesini 2030’a kadar 3 katına çıkarma hedefi duyurulmuştu. TeraMed girişimi, bu küresel hedefin Akdeniz bölgesindeki ilk adımı olarak dikkat çekiyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyelinden faydalanarak, bölgedeki enerji güvenliği, sürdürülebilir kalkınma ve “adil enerji geçişi” sağlanması amaçlanıyor.
Girişimle, yalnızca güneş ve rüzgâr enerjisinde yaklaşık 3 milyon yeni istihdam yaratılması ve bölgenin toplam yenilenebilir enerji potansiyelinin 4,5 TW’a ulaşması bekleniyor.
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç, “Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjisi hedeflerini 2030’a kadar 4 kat artırma planı, bölgesel işbirliğiyle birleştiğinde sanayi altyapısını ticari bir avantaja dönüştürmek için büyük bir potansiyel sunuyor” dedi.