Vodafone, Ecovadis Sürdürülebilirlik Raporunda %1’de Yer Aldı

Vodafone Grubu, EcoVadis 2024 raporunda 100 üzerinden 83 puan alarak sürdürülebilirlikte %1’lik dilime girmeyi başardı.

Şirketin açıklamasına göre Vodafone Grubu’nun Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) performansı, sürdürülebilirlik çalışmalarını değerlendiren raporda geçen yıla göre 3 puan arttı.

Bu yükseliş, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik bilime dayalı hedefler, çeşitli kaynaklardan yenilenebilir enerji sağlama stratejisi ve mayısta başlatılan İklim Geçiş Planı gibi alanlardaki ilerlemelerle sağlandı.

Şirket, potansiyel tedarikçilerini değerlendirirken çevresel faktörlere büyük önem veriyor ve bu tedarikçilerin kendi karbon azaltma hedefleri ile raporlamalarının olmasını şart koşuyor.

Bu ‘sürdürülebilir satın alma‘ çabaları, EcoVadis tarafından da dikkate alındı. Vodafone Grubu, 2028 yılına kadar Avrupa’da, 2035’te Afrika’da ve 2040 yılına kadar ise tüm değer zincirinde net sıfır operasyon hedefine ulaşmayı planlıyor.

EcoVadis, Çevre, Çalışma ve İnsan Hakları, Etik ve Sürdürülebilir Tedarik olmak üzere dört ana tema üzerinden kuruluşların politikalarını değerlendiriyor.

Bu süreçte, verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediği, alınan önlemler, sertifikalar ve raporlamalar inceleniyor. EcoVadis’in veri tabanında 180 ülke ve 220 sektörden 130 binden fazla şirket bulunuyor.

Şirket, Türkiye genelinde 12 veri merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tükettiği elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor.

İstanbul ve Adana’daki teknoloji merkezlerinde çatı tipi güneş enerjisi sistemleri ile enerji üreten şirket, 2020 baz yılına göre baz istasyonu başına enerji tüketimini %2, mobil veri başına enerji yoğunluğunu ise %56 oranında azalttı.

Verimlilik çalışmaları ve elektrik ihtiyacının tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılanması gibi adımlarla, Kapsam 2 emisyonlarını sıfırlayan şirket, 2020’den bu yana Kapsam 1 ve 2 emisyonlarının toplamını %95 oranında düşürdü.