Yandex Türkiye’ye 400 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

Rusya merkezli teknoloji markası Yandex, Türkiye pazarına yönelik önemli bir yatırım planını duyurdu. Yandex Search Türkiye CEO’su Aleksander Popovskiy’nin açıklamasına göre, 400 milyon dolarlık bu yatırım Türkiye’deki dijital sektörün büyümesine katkı sağlayacak.

Yandex’ten Dijital Ekosisteme Katkı

Popovskiy, Türkiye’nin yüksek internet kullanım oranları ve hızla büyüyen dijital ekonomisiyle bölgesel olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. İlk 3 yılda, Yandex yüzlerce yeni istihdam yaratmayı, teknolojilerini yerelleştirerek geliştirmeyi ve altyapı inşasını hızlandırmayı hedefliyor. Yandex ayrıca kullanıcıların kişisel verilerinin Türkiye sınırları içinde depolanmasını sağlayacak bir altyapı çalışması da yapacak.

Yerel Kullanıcılara Yönelik Hiper Yerel Ürünler

Yandex, Türkiye pazarında hiper yerel ürünler geliştirmeyi hedefliyor. Popovskiy, “Teknolojilerimizi ve yapay zekâ alanındaki en son gelişmelerimizi yalnızca dili değil, Türkiye’nin kültürel dinamiklerini de göz önünde bulundurarak entegre ediyoruz” dedi. Türkiye için özel olarak geliştirilecek yapay zekâ odaklı yeni bir arama motoru üzerinde çalıştıklarını ve bu ürünün yerel pazar ihtiyaçlarına uygun verimlilik sağlayacağını açıkladı.

Ücretsiz B2B Programı

Yandex, Türkiye’deki işletmelere destek amacıyla çeşitli B2B çözümleri sunmaya devam ediyor. Yeni girişimler için Bulut, Hava Durumu ve Haritalar API’si gibi hizmetlere ücretsiz erişim sağlayan bir girişim programı başlattı. Bu programa 40’tan fazla Türk girişimi katılım sağladı. Ayrıca, Yandex’in işletmelere yönelik haritalama ve navigasyon çözümleri sunduğu Yandex Haritalar API’si, Türkiye’de 300’den fazla işletme tarafından kullanılıyor.

Yandex’in Türkiye’ye olan bağlılığını vurgulayan Popovskiy, uzun vadeli planlarının Türkiye’nin dijital ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmek ve yerel iş ortaklarıyla daha fazla projeyi hayata geçirmek olduğunu söyledi. Bu yatırım kapsamında Yandex, dijital reklamcılık, makine öğrenimi, yüksek kapasiteli sistemler ve yapay zekâ alanındaki uzmanların gelişimine destek olarak Türkiye’nin dijital ekonomisine katkı sağlamak istediklerini belirtti.

Türkiye için Yeni Teknolojiler Yolda

Yandex, Türkiye’deki kullanıcıların ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verecek teknolojik çözümler sunmayı amaçlıyor. Özellikle yapay zekâ destekli yeni nesil arama motoru ile Türkiye’de dijital pazara özel hizmetler sunulması hedefleniyor.